Интернет фотографска агенция BG | EN   
Начало Събития Личности Рубрики Видео Регистрация Търсене Kонтакти GDPR
Събития

Иво Хаджимишев представи фотографското наследство на фамилия Пенкови в галерия „Средец”
Иво Хаджимишев представя с изложба творчеството на известната фотографска фамилия Георги и Иван Пенкови в галерия „Средец”. Кадрите са част от книгата „Пенкови – светлописците” , за чието създаване Иво Хаджимишев получава покана от синовете на Иван Пенков.

„През 2008 година ме потърси Боян – първородния син на известния български художник Иван Пенков с молба да заснема голямо количество творби на баща му. Идеята на Боян, както и на по-малкия му брат Георги, по-известен с името Джони Пенков, бе да се направи голяма книга, в която да бъдат включени максимален брой произведения на именития им баща. Това име „Джони“ е известно поне на три поколения българи не само заради инженерните му акустични постижения, великолепните артистични филмови прояви, а преди всичко с хумористичните и уместни остри социални позиции изразявани честно през целия си съзнателен живот без да се съобразява с изменящата се политическа конюнктура в държавата.” – разказва Хаджимишев.

Текстът към албума е на изкуствоведа Красимир Илиев.

Десетките черно-бели фотографии на живописеца Иван Пенков, съхранявани от синовете му, са показвани вече под наименованието „Панчаревската изложба“ в казанлъшкия музей на фотографията и съвременните визуални изкуства. Лица и сцени от живота край Искъра „говорят“ с очите на селската оскъдица, която прелива в бедност и откъртват парченца от сърцето на публиката с отрудените ръце на жени и мъже от Шоплука преди близо 80 години.
25.02.2022
Share

Политика за защита на личните данни
© 2000 - 2024 BulFoto | Дизайн от Creato.biz | Хостинг и домейни от Cbox.biz