Интернет фотографска агенция BG | EN   
Начало Събития Личности Рубрики Видео Регистрация Търсене Kонтакти GDPR
Събития

Втори драматичен спектакъл от поредицата `Катарзис` ще разкаже за един от най-известните случаи, описани от Зигмунд Фройд
`Д-р Шребер - психоаналитично прозрение за спасението` е заглавието на втория спектакъл от поредицата `Катарзис`, чиято премиера е утре, 14.12, в Yalta Art Room в столицата.  

Театралният сериал „КАТАРЗИС“ представя на вниманието на публиката сценични драматизации на едни от най-вълнуващите и заплетени случаи на психичноболни пациенти, описани от основателя на психоаналитичната парадигма Зигмунд Фройд. Сюжетите представляват художествени интерпретации на психоаналитични сеанси в криминален жанр, в които млад аналитик се опитва да достигне до истината за произхода на психичното заболяване и, на базата на своите открития, да изгради собствена теория.

Дни преди да встъпи в длъжността председател на съдийската колегия, д-р Даниел Пол Шребер бива изпратен в кабинета на Аналитика за професионална оценка на психичното здраве. Процедурата би трябвало да мине бързо и гладко, но амбициозният аналитик веднага открива „пробойни“ в поведението на д-р Шребер, които преобръщат ситуацията от рутинен диалог в напрегнат психоаналитичен сеанс с неочакван финал.

Текстът на „Д-р Шребер“ представлява авторска интерпретация, вдъхновена от книгите „Мемоарите на един нервно болен“ на Даниел Пол Шребер (1902) и „Председателят Шребер" – един случай на параноя на Зигмунд Фройд (1911). Пиесата съдържа цитати от гореспоменатите книги, авторски диалози и монолози, както и множество семиотични препратки към митове, философски парадигми и произведения от световната литература, изобразителното изкуство и музиката.

Без да произнася присъди, спектакълът „Д-р Шребер“ говори свободно по темите за възпитанието, за границите между нормалното и патологичното, за превенцията на психичното здраве и предубежденията ни спрямо „различните“.

ТВОРЧЕСКИ ЕКИП

Текст за театър: Елица Йовчева и Цветан Пейчев

Режисура: Елица Йовчева

Сценография и костюми: Александра Йотковска

Музика: Светослав Димитров

Фотография: Мария Цветкова

Участват:

Цветан Пейчев в ролята на д-р Шребер

Елица Йовчева в ролята на Аналитика

По идея на Елица Йовчева



Спектакълът, продуциран от Асоциация за културно и творческо предприемачество "11:27" (ACCENT "11:27"), се финансира от Национален фонд Култура.

Главният герой, както се полага, е елегантно облечен в костюм на Andrew`s Fashion.


13.12.2021
Share

Политика за защита на личните данни
© 2000 - 2024 BulFoto | Дизайн от Creato.biz | Хостинг и домейни от Cbox.biz