Интернет фотографска агенция BG | EN   
Начало Събития Личности Рубрики Видео Регистрация Търсене Kонтакти GDPR
Събития

Георги Борисов получи голямата награда
Поета, есеист, преводач и редактор на списание "Факел" Георги Борисов получи голямата награда "Перото" за литература.   Наградата му връчи министърът на културата професор Велислав Минеков на церемония в литературен клуб „Перото” на НДК.
Марин Бодаков е удостоен посмъртно с награда за цялостен принос към българския литературен контекст. Изпълнителният директор на НДК Пени Раева връчи наградата на неговата дъщеря Анна Бодакова.
За детска литература награда "Перото" получи Зорница Христова за "Нарисува за децата", а победителят в категорията за дебют е Румен Павлов за "Отвор. Номинирани за поезия са "Писмо в небето" на Владимир Левчев и "Малкият свят, големият свят" на Надежда Радулова, а победител стана "Аорист" на Виктор Самуилов. Той трябваше да получи наградата си от миналогодишния лауреат в тази категория - Белослава Димитрова, но отсъстваше от церемонията.
Миналогодишният носител на "Перото" за проза Теодора Димова връчи наградата в тази категория на Елена Алексиева за романа й "Прекъсването на Самсара".
За превод наградата ще получи Джузепе дел Агата, италиански българист, литературовед и преводач, известен като Пепино за преводите на италиански на "Времеубежище" от Георги Господинов (Voland, 2021) и "Избрани стихотворения" от Владимир Левчев, и Рейнал Перес Васкес.

03.11.2021
Share

Политика за защита на личните данни
© 2000 - 2022 BulFoto | Дизайн от Creato.biz | Хостинг и домейни от Cbox.biz