Интернет фотографска агенция BG | EN   
Начало Събития Личности Рубрики Видео Регистрация Търсене Kонтакти GDPR
Събития

Благоевградчани отбелязаха 109 години от освобождението на Горна Джумая
Благоевградчани отбелязаха 109 години от освобождението на Горна Джумая и Пиринска Македония и присъединяването им към Майка България. Празничният ден започна с тържествен молебен, отслужен от Негово Високопреосвещенство Неврокопския митрополит Серафим. Свещеници от благоевградския храм „Въведение Богородично“ отслужиха заупокойна молитва и панихида в памет на загиналите в името на свободата на Горна Джумая, днешен Благоевград.

Венци и цветя бяха положени на паметната плоча на генерал Спас Георгиев и на паметника на майор Иван Павлович Орлински, намиращи се в двора на църквата.Тържествата продължиха с издигане на националния флаг на Република България и ритуално полагане на цветя пред паметника на Георги Измирлиев – Македоночето.Цветя в знак на признателност поднесоха кметът на община Благоевград - Илко Стоянов, председателят на Общинския съвет Радослав Тасков, областният управител Николай Шушков, председателят на Българския червен кръст и внук на Ичко Бойчев - акад. Христо Григоров, командирът на Бригадно командване Благоевград Митко Балтов, Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим, общински съветници, представители на културни институти и политически партии, общественици, граждани.

Непосредствено след това шествието, предвождано от Представителния духов оркестър на Сухопътни войски, премина през централната улица на Благоевград, за да спре пред паметника на Македоно-Одринското опълчение на площад „Мите Марков“, където също бе изпълнен ритуал по полагане на венци и цветя.
05.10.2021
Share

Политика за защита на личните данни
© 2000 - 2024 BulFoto | Дизайн от Creato.biz | Хостинг и домейни от Cbox.biz