Интернет фотографска агенция BG | EN   
Начало Събития Личности Рубрики Видео Регистрация Търсене Kонтакти GDPR
Събития

Пресконференция на транспортния министър Христо Алексиев
Министърът на транспорта Христо Алексиев уволни директорът на Изпълнителна агенция “Морска администрация” Живко Петров. Мотивът е, че на своя глава е променил плана за разтоварване на кораба. Вследствие на това в морето се изсипа голямо количество азотен тор. В морето около заседналия кораб на Камен бряг вече има замърсяване, което е 4 пъти над нормата.



Новият изпълнителен директор на Морска администрация е Венцислав Иванов.



Вече девети ден товарният кораб, заседнал край Камен бряг застрашава да предизвика екокатастрофа в района. Опитът товарът да бъде прехвърлен на друг кораб завърши с неуспех, защото част от опасния товар се разсипа в морето.



Обявявайки смяната на изпълнителния директор на Морска администрация, министърът на транспорта подчерта, че няма да позволи саботаж на държавата. Според него има намеса на търговски и лобистки интереси, които са довели до неадекватни действия на отговорните за спасителната операция. Операцията по разтоварването и изтеглянето на кораба временно е спряна заради лошото време. Предстои укрепването на кораба с допълнителни котви в края на седмицата, когато времето се подобри.



Според министъра на транспорта Христо Алексиев, операцията по разтоварването и изтеглянето на заседналия край Камен бряг кораб доказа, че страната ни не може да реагира адекватно при бедствена ситуация на море. Спасителната операция временно е преустановена, но се работи по 5 сценария за безопасното изтегляне на плавателния съд.



"Установен е контакт с три салвеолски компании, ще ви кажа кои, които в момента работят по план. Пратени са техни представители, може би даже утре ще дойдат. Една от компаниите "Кофман" - те са участвали са в спасяването на "Курск", установен е контакт и се работи със "Смит Салвидж" и с "Мултрашип". Разработва се и вариант с хеликоптери, товарът да бъде напълнен в т. нар. големи торби - тон и половина и да бъдат изнесени с хеликоптери", уточни министърът.



Министър Алексиев подчерта, че много грешки са довели до инцидента. Отоворните за контрола на морския трафик, виждайки, че корабът часове наред поддържа курс към брега, е трябвало да реагират.
29.09.2021
Share

Политика за защита на личните данни
© 2000 - 2024 BulFoto | Дизайн от Creato.biz | Хостинг и домейни от Cbox.biz