Интернет фотографска агенция BG | EN   
Начало Събития Личности Рубрики Видео Регистрация Търсене Kонтакти GDPR
Събития

Режисьорът Лех Ковалски получи Специалната награда на юбилейния 25-и София Филм Фест
Американският режисьор с полски произход Лех Ковалски получи Специалната награда на юбилейния 25-и София Филм Фест за своя принос към изкуството на киното. Той е в София за да представи лично своя уникален пънк-хит „D.O.A.”, който пресъздава процъфтяващата пънк сцена във Великобритания в края на 70-те години и включва кадри от неуспешното американско турне на Sex Pistols от 1978 година.

Лех Ковалски е буквално първият гост на София Филм Фест –

през 1997 година, когато все още името е „Мюзик Филм Фест“. 25 години по-късно той е председател на журито на Международния документален конкурс и по време на есенното издание на феста.

Ковалски е американски филмов режисьор и оператор от полски произход, роден е в Лондон през 1951 година. Най-знаковият му филм е документалният „D.O.A.“ (1980). Негови са също филмите „История на един наркоман“ (1985) с участието на Джон Спейсли и „Роден да губи: Последният рокендрол филм“ (1999) – култов филм за Джони Тъндърс

от „Ню Йорк Долс“.Режисьорът е автор и на филма „Hey! Is Dee Dee Home?“ (2002), за басиста на легендарните „Ramones“ и неговата борба с пристрастяването към хероина. Във филмографията му са още забележителни документални творби като „На изток от рая“ (2005) и „Плащам ти за историята“ (2017).

Освен „D.O.A.“, в програмата на 25-ия София Филм Фест #ЕСЕН зрителите ще могат да видят последните два филма на Ковалски – „Разбий го на парчета“ (2019) и „Това също е Париж“ (2020), представени лично от своя автор.
21.09.2021
Share

Политика за защита на личните данни
© 2000 - 2024 BulFoto | Дизайн от Creato.biz | Хостинг и домейни от Cbox.biz