Интернет фотографска агенция BG | EN   
Начало Събития Личности Рубрики Видео Регистрация Търсене Kонтакти GDPR
Събития

Ваня Дерменджиева стана почетен гражданин на Хасково
На официална церемония в театър "Иван Димов" общински съвет - Хасково проведе тържествено заседание по повод днешния празник на града - 8 септември. По традиция на днешното заседание бяха връчени званието "Почетен гражданин на Хасково" и отличието "Почетен плакет на община Хасково".

Церемонията започна с аплодисменти към медиците, които втора година спасяват човешки животи от коронавирус пандемията.

Почетен гражданин на Хасково стана Ваня Дерменджиева. "Честит двоен празник! Хасково е не само емблема, но и значим град в историята ни. Затова си заслужава да отдадеш живота си в името на родния град." Това написа в книгата на почетните граждани Дерменджиева.

Ваня Дерменджиева е родена в Хасково. Започва да се занимава с баскетбол в родния си град на 10-годишна възраст под ръководството на треньора Иван Узунов. През 1975 година, заедно с женския състав на Хасково, класира отбора в елитната група. Неизменно е част от националните отбори на България за девойки, а след това и жени от 1974 до 1989 година. Носител е на сребърен медал от Олимпийските игри в Москва през 1980 година. Дерменджиева е европейска шампионка с женския национален отбор от Будапеща през 1983 година, както и бронзова медалистка от първенството на Стария континент през 1989 година – последното отличие, което България печели в баскетбола на международна сцена. Три пъти в кариерата си става балканска шампионка. Ваня Дерменджиева е изиграла над 300 мача с националната фланелка. Играла е и в първенствата на Германия, Франция, Швеция и Турция. Завършва състезателната си кариера с бенефисен мач в родно Хасково през 1996 година. Работи като спортен журналист в БНТ и продължава да подкрепя спорта в Хасково.
08.09.2021
Share

Политика за защита на личните данни
© 2000 - 2022 BulFoto | Дизайн от Creato.biz | Хостинг и домейни от Cbox.biz