Интернет фотографска агенция BG | EN   
Начало Събития Личности Рубрики Видео Регистрация Търсене Kонтакти GDPR
Събития

Арехеолозите показват с изложбата „Българска археология 2020“ резултатите от работата си през годината
На 11 февруари 2021 година в Националният археологически институт с музей при Българската академия на науките ще се открие четиринадесетата национална археологическа изложба “Българска археология 2020”. По традиция изложбата представя най-интересните находки  и богат илюстративен материал от теренната работа на българските археолози през предходната година.

По този повод заместник-директорът на НАИМ доцент Стефан Александров и главен асистент Камен Бояджиев поканиха журналисти в голямата зала на музея. Те разказаха за успехите на българската археология и за намерeните артефакти.

Изложбата представя над 350 експоната от 27 обекта, различни като вид и хронология, от Праисторията до Средновековието. Сред тях са продължаващите проучвания на праисторическите селищни могили Провадия, Порой и Козарева могила, къснобронзовият некропол при Балей, гръцката колония Аполония Понтика, Созопол, римските градове Филипопол, Рациария, Ескус, Сексагинта Приста, Алмус, средновековните столици Плиска и Велико Търново, голяма част от тях финансирани от Министерство на културата. Представени са и обекти от спасителните археологически разкопки по разширяването на газопреносната структура на Булгартрансгаз, автомагистрала Хемус, трасето на международен път Е79 в участъка Видин-София и жп линията Пловдив-Бургас. Сред тях впечатляват къснонеолитните селища до Ковачевец, Поповско и Бъта, Панагюрище, къснохалколитният некропол край Градище, Шуменско, римските селища при Синаговци и Слана бара, Видинско.

Изложбата е плод на съвместната работа и партньорството с 16 исторически и археологически музеи в цялата страна, които предоставят находки от своите фондове.
09.02.2021
Share

Политика за защита на личните данни
© 2000 - 2024 BulFoto | Дизайн от Creato.biz | Хостинг и домейни от Cbox.biz