Интернет фотографска агенция BG | EN   
Начало Събития Личности Рубрики Видео Регистрация Търсене Kонтакти GDPR
Събития

Филип Петрунов: Тазгодишните разкопки са в основната част до портала на Лютица
От пет дни археологът Филип Петрунов започна тазгодишните разкопки на средновековната крепост Лютица краи Иваиловград. В масивната сграда до портала, разполагащ се на площ 190 кв. м, вече са открити два кръста и парчета от стъклени гривни.

„Намирането на тези кръстове е поредното доказателство, че Лютица е бил голям епископски център“, коментира Петрунов. Единият е цял и с фина изработка, но другият е с липсваща долна част.

„Новото, което ще разработим, е визуален 3D модел. Тои ще е изцяло съобразен с 5-те новооткрити стъпала на крепостната стена до портала. Посетителите ще могат да погледнат през очите на средновековните бранители на тази твърдина“, разказа археологът.

Разкопките ще продължат един месец със средства, осигурени от Министерството на културата и любезното съдеиствие на община Иваиловград.

Туристите могат да стигнат до крепостта, следвайки поставените указателни табели. Тръгва се от кв."Лъджа" в Иваиловград по новия асфалтов път в посока римския мост. Точно преди спускането за моста е отбивката, водеща към средновековната крепост Лютица. От там има равен черен път до някогашното населено място Рогозово. След два километра пеша или с джип се стига до средновековната крепост, където малко по-нагоре се намира 10-метрова стена с кула, откриваща невероятна гледка към низините на Тракия.
22.09.2020
Share

Политика за защита на личните данни
© 2000 - 2024 BulFoto | Дизайн от Creato.biz | Хостинг и домейни от Cbox.biz