Интернет фотографска агенция BG | EN   
Начало Събития Личности Рубрики Видео Регистрация Търсене Kонтакти GDPR
Събития

Пет премиери на български игрални филми ще представи есенното издание на София филм фест
24-тия София филм фест, който тази година се провежда в три части, ще стартира отново с на 25 септември с най-новия филм на Милчо Манчевски „ВЪРБА“ на сцената на новото пространство за културни събития на открито Sofia Summer Fest.  Майсторът на киното от Северна Македония ще получи специалната награда на София Филм Фест за своя принос към изкуството на киното.

До 30 септември публиката ще има възможност да види на открито още осем специално подбрани заглавия, сред които „Медена земя“ на Тамара Котевска и Любомир Стефанов, „Мартин Идън“ на Пиетро, „Господ съществува, името ѝ е Петруния“ на Теона , „Предателят“ на Марко Белокио, и други.

Пет нови български игрални филма ще имат своите първи срещи с публиката в София – „Не влизай в пререкание с персонала на банята“ на Иван Черкелов, „До последния каприз“ на Иван Юруков, „Дани. Легенда. Бог“ на Явор Петков, „Шибил“ на Никола Бозаджиев, и „Пепел върху слънцето“ на Бо Калинов. Любопитното е, че четири от тях са дебюти. Тези премиери са планирани за периода 5-9 октомври в кино Люмиер Лидл.

Премиерите на новите документални творби са шест на брой и също ще бъдат част от фестивалната програма в кино Люмиер Лидл. На 26 септември е предвидена среща с една музикална легенда - „Подуене Блус Бенд: 30 години на пътя“. Следват новият филм на Адела Пеева „Мълчание с достойнство“, „Истории за птици, хора и други чудеса“ на Любомир Халачев, „Пасажери“ на Здравко Драгнев и Цветан Драгнев, „Недалеч от рая“ на Христо Бакалски и Корнел Миглус, „Рангел завинаги“ на Коста Биков. След наградата за български игрален филм, връчена на лятното издание, Булсатком ще връчат и награда за най-добър български документален филм, съдържаща парична премия от 3000 евро.

София Филм Фест ЕСЕН включва над 90 филма, които не присъстваха в програмата на летния фестивал. Като избрани заглавия от програмата на София Филм Фест ще могат да бъдат открити онлайн – благодарение на партньорството ни с международната платформа Festival Scope & Shift 72. Поради интереса към тях, 15 от филмите ще бъдат на разположение до 15 октомври 2020 година и това е допълнителна възможност за любителите на киното в страната ни да обогатят познанията си за некомерсиалното, авторско и мислещо кино.

Фестивалът се организира от Арт Фест под патронажа на Столична община в партньорство с Министерство на културата, Националния филмов център и Националния дворец на културата, с подкрепата на програма Творческа Европа MEDIA на Европейския съюз, национални и чуждестранни културни институти, спонсори, партньори и приятели.
15.09.2020
Share

Политика за защита на личните данни
© 2000 - 2024 BulFoto | Дизайн от Creato.biz | Хостинг и домейни от Cbox.biz