Интернет фотографска агенция BG | EN   
Начало Събития Личности Рубрики Видео Регистрация Търсене Kонтакти GDPR
Събития

Мултимедиен проект „WORDS“ на художника Браян Дейли в галерия Монев
От 9 септември до 10 октомври 2020 г. в галерия "Monev Contemporary" в София могат да се видят творби на американския художник Браян Дейли. Неговият мултимедиен проект „WORDS“ („Думи“) тръси отговори на въпроса как глобализацията повлиява националните ценности. Във видеоформат се разкрива значението на думи като „демокрация“, „война“, „свобода“, „правителство“ за над 3000 души в 134 страни, включително у нас. Амбициозния си проект „„Думи“ Дейли реализира между 2012 и 2019 г., докато международният геополитически пейзаж претърпява бурни исторически и политически размествания.

Пет години след като документира в снимки нагласите на българските избиратели, Браян Дейли отново е в България, за да покаже какво мисли българинът за думи като „демокрация“, „свобода“, „правителство“, „социализъм“, „капитализъм“, „мир“, „война“, „любов“, посочват от галерия "Monev Contemporary".

Браян Дейли поставя своята камера на различни места на 7 континента и заснема напълно случайни минувачи с техните първи реакции на 13 думи на родния им език.

“Това е човек с много сериозни интереси в различни области. По едно и също време е следвал история, изкуства, политикономия, контрол на оръжията и т.н. Той е хипи по душа. Първите му проекти от 70-те са едни от най-радикалните пърформанси в Калифорния. В продължение на дълги години той е преподавател в елитни университети, военни академии. Той става директор на космическата програма на Белия дом при Буш – баща. В корпоративния свят прави сливането на две от най-големите оръжейни компании в света“, разкрива личността на автора на творбите кураторът на изложбата Стефан Стоянов.

През 2006-а обаче Брайън се качва един ван с апаратурата си и започва да обикаля различни американски щати, снимайки хора с различен социален статус, раса и религия и питайки ги за кого биха гласували, допълни Стоянов в предаването "Преди всички".

Когато ставаше въпрос за социализъм, всички казваха – равенство, червени и бедност, сподели още свои впечатления от проекта на българска територия кураторът Стефан Стоянов. За правителство използваните най-често думи са били сила, корупция, държава и контрол, а за демокрация – свобода, равенство, качество, консенсус. При капитализъм отговорите са били на двата полюса като при социализма.

Датата за откриването на изложбата не е избрана случайно. Тази дата за българите означава много в исторически план, посочи галеристът Валентин Монев.

„Всеки интервюиран трябва да отговори с една дума. Наблюдавах процеса – хората отговаряха абсолютно спонтанно, а истината е някъде във вселената, ние трябва сами да я намерим за себе си“, подцчерта Стефан Стоянов.

„Хората на всички езици, по целия свят се вълнуват от едни и същи неща, мислят еднакво, отговарят подобно, независимо от техните културни и географски различия“, обобщи Монев.
09.09.2020
Share

Политика за защита на личните данни
© 2000 - 2024 BulFoto | Дизайн от Creato.biz | Хостинг и домейни от Cbox.biz