Интернет фотографска агенция BG | EN   
Начало Събития Личности Рубрики Видео Регистрация Търсене Kонтакти GDPR
Събития

Силистренски рибари негодуват от удължаване срока за забрана улова на карагьоз
Силистренските рибари негодуват от удължаването на срока за забрана на улова на дунавската скумрия /карагьоз/. Те са готови да стигнат до гражданско неподчинение и в почивните дни да блокират корабоплаването по река Дунав край Силистра, ако не бъде чут гласът им.

Поради възникнала необходимост за опазване на популациите на пролетно-лятно размножаващите си риби в река Дунав увеличавам крайния срок на забраната за стопански риболов в река Дунав на видовете бяла риба, щука, распер и карагьоз /дунавска скумрия/ до 31.05.2020 г. включително“, пише в заповедта си министърът на земеделието и храните Десислава Танева.

Във време на икономически спад във всички отрасли, забраната за още 15 дни ще се отрази пагубно на около 300 семейства, които разчитат на този поминък, категорични са рибарите. Само от двете стоянки в Силистра е събрана подписка от 40 души, част от хората, упражняващи стопански риболов в силистренската акватория на Дунав.

„Да не би в реката откъм Румъния карагьозът вече да си е хвърлил хайвера, недоумяват рибарите. Там вече пускаха риболова му, а забраната бе по-малко от месец. Нали сме в Обединена Европа, защо правилата са различни“, питат риторично мъжете.

Подписката им и протестно писмо е изпратена до Изпълнителната агенция „Рибарство и аквакултури“ и Министерството на земеделието и храните с искане за отпадане на допълнителната забрана.

Апелът на рибарите е съгласуван и с колегите им от Белене и Никопол.
14.05.2020
Share

Политика за защита на личните данни
© 2000 - 2024 BulFoto | Дизайн от Creato.biz | Хостинг и домейни от Cbox.biz