Интернет фотографска агенция BG | EN   
Начало Събития Личности Рубрики Видео Регистрация Търсене Kонтакти GDPR
Събития

Сградата на „Работническо дело” ще падне сама преди да я разрушат
Злополучната и никога неизползвана огромна сграда, предназначена за издателски комплекс ИПК „Родина”, на „Цариградско шосе” в столицата започна да се саморазрушава и става опасна. 

Историята на недостроената сграда започва преди повече от 40 години. През 1976 г. държавата решава да построи печатница, която да е най-модерната на Балканите. Предвидено е към нея да има и редакционен корпус, който да приюти всички столични журналисти начело с редакцията на официоза на комунистическата партия "Работническо дело"

Мащабният проект включва два корпуса; един на девет и един на петнадесет етажа и топла връзка между тях, триетажна сграда и две нива с подземни гаражи.

Строителството започва през 1982 година, а пет години по-късно печатницата е завършена. В края на 1989 г. настъпват промените, България изпада в невъзможност да погасява заемите си и строителството на обекта е замразено. Така двете кули остават на груб строеж в продължение на 30 години.

През 2001 година правителството на Иван Костов решава да продаде недовършената сграда на търг с начална цена от 7 милиона лева. Той се проваля поради липса на кандидати. Две години по-късно е обявена нова приватизационна процедура. Консорциум "Обединени български вестници” печели конкурса на Агенцията за приватизация и придобива 51% от капитала на дружеството с оферта от малко над 6 милиона лева. В консорциума участие имат вестниците "Монитор", "Виж", "Дума", "Новинар", "Меридиан мач" и "Банкеръ".

В работещата печатница години наред се печатат вестниците на Делян Пеевски. Плановете за недовършения корпус бяха да бъде ремонтиран и въведен в експлоатация, но това така и не се случи.

По времето на тройната коалиция 2005 г. - 2009 г. се взима решение недовършената сграда да бъде разрушена и на нейно място да се вдигне нова, в която да се нанесе многобройната администрация на Националната агенция по приходите (НАП). Идеята е сделката да стане чрез размяна на имоти. НАП да даде на медийния консорциум, който вече се контролира от Ирена Кръстева тритете сгради на НАП в центъра на София срещу бъдещата нова сграда на бул."Цариградско шосе", но до сделка не се стига.

През 2012 година с кредит от КТБ, която в последствие фалира, Ирена Кръстева и Цветан Василев придобиват останалите 49% собственост на държавата, - недостроеният корпус. Правят частично събаряне с премахването на сините падащи прозорци и от 2013 година по нея не се прави нищо

През лятото на 2018 гдодина Михаил Тиков, собственик на верига от болници, в която влизат столичната "Софиямед", пловдивската "Пълмед", бургаската "Бургасмед", както и медицински центрове в Пазарджик, Велинград, купува недовършената сграда на "ИПК Родина" от частен съдебен изпълнител за около 40 милиона лева.

Двата имота - единият от 15 дка с недовършения корпус, и другият от близо 40 дка, са предложени за продажба заради неизплатени дългове на собственика им към фалиралата КТБ. Дълговете бяха на "Издателско-полиграфически комплекс Родина" и дъщерното му "Родина тауър", които по това време се контролират от Ирена Кръстева.

Михаил Тиков се задължава да разруши сградата, но до момента нищо не е направено.
15.12.2019
Share

Политика за защита на личните данни
© 2000 - 2024 BulFoto | Дизайн от Creato.biz | Хостинг и домейни от Cbox.biz