Интернет фотографска агенция BG | EN   
Начало Събития Личности Рубрики Видео Регистрация Търсене Kонтакти GDPR
Събития

Иво Хаджимишев представи книгата си "Бай Иван - безпристрастният свидетел" в кафе-галерия „Фотосинтезис”
Фотографът Иво Хаджимишев представи двуезичното издание "Бай Иван - безпристрастният свидетел", посветено на един от родоначалниците на българската фото журналистика Иван Христов Юскеселиев (1887-1947) в кафе-галерия "Фотосинтезис". 

По покана на домакинята Надежда Павлова изданието представиха историците Николай Поппетров от Института за исторически изследвания на БАН, професор д-р Евгения Калинова и професор д-р Искра Баева от Историческия факултет на СУ "Св. Климент Охридски" и Васил Т. Василев, юрист и публицист. Издадена е с финансовата подкрепа на фондация "Хоризонт", Хаарден, Холандия, и фондация "Реми", България, от издателство "Нисим".

Иван Юскеселиев, известен на всички от българската журналистическа гилдия като Бай Иван, е един от най-изявените майстори на репортажната фотография от онова време. Тримата братя - Иван, Любен и Васил, са родоначалници на четирите поколения професионални фотожурналисти Юскеселиеви.

От творчеството на родоначалника на тази плеяда фотожурналисти - Иван Христов Юскеселиев, са останали до наши дни над пет хиляди кадъра в сравнително тежко състояние с преобладаващо политическо и протоколно съдържание. Изображенията върху черно-бели стъклени фотографски плаки са 105. Останалите негативи от рол филми 4,5/6 и 6/9 см са заснети с легендарните "Zeiss Ikon", а стотици лайка формат кадри - с един от първите внесени в България фотоапарати "Contax".

В периода от 1920 до смъртта си през 1947 година той е работил за вестниците „Политика“, „Свободна реч“,„Утро“, „Дневник“ и „Илюстрована седмица“, а след 1945 година работи за вестниците „Народ“ (орган на Българската социалдемократическа партия) и „Изгрев“ (издание на кръга „Звено“).

При подбора на фотографиите Хаджимишев се е съобразявал главно с посланието и важността на събитието, а не с техническите качества на конкретното изображение. Те не навсякъде са отлични, главно поради комбинацията от много лоши, понякога почти невъзможни светлинни условия, при които фоторепортерите са били принудени да работят със слабо чувствителни филми в онези години. За разчитането, разгадаването и интерпретирането на подбраните за това издание изображения неоценима помощ оказват историците Николай Поппетров Евгения Калинова и Искра Баева, както и юриста и публицист Васил Т. Василев.

На премиерата присъстваха правнукът Красимир Юскеселиев, четвърто поколение фоторепортер и съпругата на Христо Юскеселиев - Иваничка Юскеселиева


13.12.2019
Share

Политика за защита на личните данни
© 2000 - 2024 BulFoto | Дизайн от Creato.biz | Хостинг и домейни от Cbox.biz