Интернет фотографска агенция BG | EN   
Начало Събития Личности Рубрики Видео Регистрация Търсене Kонтакти GDPR
Събития

Доцент Бони Петрунова откри изложбата „Древни находки. Нови открития. Археологически сезон 2019”
Директорът на НИМ доцент Бони Петрунова откри изложбата „Древни находки. Нови открития. Археологически сезон 2019” в Кръгла зала на Националният исторически музей.  Както винаги през декември музеят спази традицията и изпраща годината, като представи на широката публика значимите находки на музейните археолози, открити през настоящия сезон.

През 2019 г. археолозите от НИМ проведоха археологически разкопки на шестнадесет обекта и два теренни обхода. Географският обхват на изследванията се разпростира от Дунавската равнина до Родопите през Черноморското крайбрежие, включително Витоша, Плана планина и Тракийската низина. Проучените обекти са от различен характер като: селищни и надгробни могили, антични и средновековни крепости и селища.

За първи път в експозицията са показан най–впечатляващият предмет от гробните дарове – масивен златен пръстен. Той е открит в средновековната морска столица на България - Калиакра, под научното ръководство на доц. д-р Бони Петрунова. Пръстенът е от известния „Калоянов тип“, но с много по–детайлна и изящна украса по халката, изображение на гълъб, надпис и монограм на императорската фамилия в Константинопол. Той е открит в един от гробовете на наследник на Палеолозите,

Изключително рядка колективна монетна находка от „Късноантична и средновековна крепост – „Балък Дере“, намираща се на територията на община Ивайловград, е един от акцентите в изложбата. Монетното съкровище (6 монети) на Алексий I Комнин (отсечени през 1081 г.), е открито от Ивайло Кънев, главен уредник в отдел „Археология” в НИМ. Монетите са изработени от сребро и злато, извънредно тънки и чупливи, и много добре запазени, което ги прави още по-редки. На четири от монетите са изобразени свети Димитър и Алексий I Комнин, държащи патриаршески кръст, а на другите  две са изобразени със знаме. Предполага се, че са военновременни пари, с които е била изплатена заплатата на някой войник от византийската армия, или е било заплатено за някаква доставка за войската.

Една от големите изненади през този сезон е намирането на пласт с материали от Архаичната епоха (VII-VI в. Пр. Хр.) от екипа под ръководството на проф. д-р Иван Христов и д-р Маргарита Попова от НИМ, Под подовото ниво на една от богатите византийски къщи са намерени десетки фрагменти от рисувани керамични съдове, дело на първите гръцки заселници на Черноморието. Сред редките находки са и бронзови стрели-монети, предхождащи първите гръцки монети на Аполония Понтика, както и гръцка бронзова стрела от VII в. пр. Хр.

Настоящият археологически сезон беше изключително успешен, изпълнен с нови уникални открития и находки. Бяха открити голямо количество движими културни ценности, обхващащи почти всички археологически периоди – от късна праистория до българските земи и средновековието.

Изложбата, озаглавена „Древни находки. Нови открития. Археологически сезон 2019”, с куратор д-р Петранка Неделчева ще продължи до 17 февруари 2020 година.
12.12.2019
Share

Политика за защита на личните данни
© 2000 - 2024 BulFoto | Дизайн от Creato.biz | Хостинг и домейни от Cbox.biz