Интернет фотографска агенция BG | EN   
Начало Събития Личности Рубрики Видео Регистрация Търсене Kонтакти GDPR
Събития

Откриха изложбата „Манифестиращата идеология 1944 – 1989“ в Централната баня
Заместник-кметът на столицата тодор Чобанов и доцент Венета Ханджийска-Янкулова, директор на Регионалния исторически музей – София, откриха временната изложба „Манифестиращата идеология 1944 – 1989“. 

Основният фокус на експозицията е своеобразна историческа ретроспекция на годините на социализма. Това се случва на база материалното и документалното наследство, съхранено във фонда на музея. Конкретният повод за реализирането и представянето на изложбата е настъпването на 30-годишнината през 2019-а от събитията на 10 ноември 1989 г. Историческите процеси и събития от периода 1944 – 1989 г. са обяснени чрез кураторски текстове и допълнени с оригинална литература от периода. Експонатите и документалните кадри служат за визуално илюстриране на епохата.

Част от темите, засегнати в експозицията, са: господстващата идеология и действащият пропаганден апарат; икономиката; науката, изкуството и културата, подчинени на марксистко-ленинската теория; възпитателните организации за подрастващите и други.

Паралелно с изложбата Регионалният исторически музей – София обявява и кампания за набиране на още знакови предмети от епохата на социализма.

Изложбата се реализира от Регионалния исторически музей – София със съдействието на: Националния исторически музей, Института за етнология и фолклористика с етнографски музей – БАН, Музея на социалистическото изкуство и Българската национална филмотека, и ще продължи до 31 януари 2020 година.
08.11.2019
Share

Политика за защита на личните данни
© 2000 - 2024 BulFoto | Дизайн от Creato.biz | Хостинг и домейни от Cbox.biz