Интернет фотографска агенция BG | EN   
Начало Събития Личности Рубрики Видео Регистрация Търсене Kонтакти GDPR
Събития

Вътрешните министри на България и Северна Македония борят заедно корупцията
Министрите на вътрешните работи на България и Северна Македония си стиснаха ръцете за съвместна работа срещу корупцията. Младен Маринов и Оливер Спасовски проведоха днес работна среща на ГКПП "Станке Лисичково", където представиха международния проект "Остани чист, кажи НЕ на корупцията".

Проектът стартира през юни тази година и се реализира в партньорство между Република България, Република Северна Македония, Република Гърция, Република Сърбия и Република Румъния, а целта му е пресичане на корупционно поведение, информиране на гражданите за техните права, начини за реакция и повишаване на доверието у гражданите към дейността на държавните структури.

"Ефектът ще проличи, когато на телефонната линия, която работи у нас, започнат да се обаждат все повече хора. Това ще е първият знак, че сме привлекли фокуса на гражданите върху този проблем и сме изградили един канал за комуникация, който впоследствие да бъде надграден и с доверие между служителите на МВР и тези, които ни сигнализират", заяви пред журналисти Младен Маринов.

Сигналите се приемат от служители на МВР, след което ръководните нива в Дирекция "Вътрешна сигурност" преценяват неговата същност и се разпределя за работа - дали ще е незабавна проверка, или ще се работи по оперативни способи.

Според министър Маринов най-важното е всеки сигнал да бъде отработван адекватно, за да се спечели доверието на гражданите, в противен случай няма да има повторни обаждания.

"От подадените досега сигнали има много случаи, при които сме предотвратили или разкрили корупционни практики. Разкриването на всяка корупционна практика и показването й в обществото от една страна удря по имиджа на МВР, но от друга показва, че се борим с вътрешния си проблем успешно", подчерта той.

Оливер Спасовски изказа благодарност към българския си колега за съвместната инициатива на границата и заяви, че в рамките на проекта от тяхна страна вече са заловени двама души за участие в корупционни схеми. "Мотото на този проект е много силно, то отправя послания и до МВР, и до гражданите. Трябва да се изправим заедно срещу корупцията в институциите, корупцията в държавата", призова Спасовски.
23.10.2019
Share

Политика за защита на личните данни
© 2000 - 2024 BulFoto | Дизайн от Creato.biz | Хостинг и домейни от Cbox.biz