Интернет фотографска агенция BG | EN   
Начало Събития Личности Рубрики Видео Регистрация Търсене Kонтакти GDPR
Събития

Над 260 кулинари и стотици ястия на фестивала "Гозбите на Добруджа" в Сребърна
Над 260 кулинари със стотици ястия - супи, основни ястия и десерти, участваха в осмото издание на кулинарния фестивал "Гозбите на Добруджа", проведен днес в силистренското село Сребърна.  Традиционният вече фестивал събра кулинарни майстори и самодейци, за да покажат автентичните вкусове и обичаи на региона. Проявата се организира от община Силистра, кметството в Сребърна и местното читалище „Възраждане - 1940”.

Кулинарният фестивал стартира през 2012 г. като „Празник на гърнетата“ с идеята и съдействието на Сдружение „Общности, опознаване, култура”. От 2013 г. фестивалът носи името „Гозбите на Добруджа”.

Тази година в кулинарното събитие взеха участие 15 групи от Силистренска област и от град Карнобат. Домакините почерпиха многото гости с над 500 порции бобена и агнешка чорби. Деца, заедно с най-възрастната жена към момента в село Сребърна показаха как се меси, точи и пече баница на селска печка. Сребърци се представиха с готови вече баници с различни плънки.

Тракийският народен певец Георги Костов от град Карнобат също се включи в кулинарната надпревара с „Кумова чорба“.

Програмата на фестивала включваше конкурс за добруджански ястия, конкурс за етновизия на щанд, творчески работилници и танцови и певчески изпълнения. Жури оцени ястията в три категории – чорби, основни ястия и десерти. Отличените участници в конкурсите бяха наградени с грамоти и предметни награди.
12.10.2019
Share

Политика за защита на личните данни
© 2000 - 2024 BulFoto | Дизайн от Creato.biz | Хостинг и домейни от Cbox.biz