Интернет фотографска агенция BG | EN   
Начало Събития Личности Рубрики Видео Регистрация Търсене Kонтакти GDPR
Събития

Героите на Жул Верн и Пушкин оживяват в илюстрациите на Ясен Гюзелев
Художникът-илюстратор Ясен Гюзелев представи в галерия „Арте” оригиналните илюстрации към книгите „Дама Пика” на Пушкин и „Пътешествие да центъра на Земята” на Жул Верн.  Освен оригиналите любителите могат да закупят репродукции, в техниката „жикле“ /най-високoкачествен дигитален печат/, както и излязлата преди няколко месеца “Дама Пика” с илюстрациите на Ясен Гюзелев на български, след изданията на китайски, руски и френски езици.
Самият Гюзелев получи преди броени дни приз за илюстрациите си към „Пътешествие до центъра на Земята“ от Жул Верн по поръчка на испанското издателство VICENS VIVES. Той е сред лауреатите в категория „Най-добри илюстрации към произведения на художествена литература“ на конкурса Book Image, част от 32-ия Московски международен панаир на книгата.
Изкуството на Ясен Гюзелев се характеризира с брилянтна техника, вдъхновена от Ренесанса и добрите реалистични школи от XIX век, през Прерафаелитите до Сецесиона. В същото време неговите творби са модерни по своята концепция за дизайн, гледни точки, игра между светло и тъмно. Уменията му са оценени и търсени от издателите и читателите в много страни по света, като творчеството му е следено от редица колекционери в и извън границите на България. Книгите, илюстрирани от него, се издават и на английски, шведски, френски, португалски, гръцки, японски.
За илюстрациите си на „Дама Пика” художникът споделя: „ Tози текст ми беше поръчан да го илюстрирам от тайванско издателство преди повече от 20 години. Те издават световна класика, работят с най-добрите илюстратори от цял свят. Това беше едно предизвикателство, защото аз отдавна съм увлечен по руската класика, от така наречения “Златен век на руската култура”. Подходих задълбочено с проучване на архитектура, костюми, на художниците по това време. За мен никога не е било интересно просто да пресъздам епохата, просто да се види, че това е 18 век, Петербург..... търся нещо по-интересно в текста, което да илюстрирам и да го подскажа по някакъв начин. И понеже става дума и за хазарт, и за съдбата, това бяха нещата, които много ме плениха в този текст”.
09.10.2019
Share

Политика за защита на личните данни
© 2000 - 2020 BulFoto | Дизайн от Creato.biz | Хостинг и домейни от Cbox.biz