Интернет фотографска агенция BG | EN   
Начало Събития Личности Рубрики Видео Регистрация Търсене Kонтакти GDPR
Събития

Американският етнограф Мартин Кейниг представи своята фото изложба „Ехо от Балканите. XX век: Портрети и звуци от България”
По инициатива на вицепрезидента Илияна Йотова американският етнограф Мартин Кейниг представи в София своята фото изложба „Ехо от Балканите. XX век: Портрети и звуци от България“ в Националната галерия - Двореца.  Изложбата включва 73 фотографии от 7 балкански държави, като най-много са от България. Те са събрани в голям фото албум, който е допълнен с 2 аудио диска с автентичен фолклор. Съставител на изложбата е известният български фотограф Иво Хаджимишев.
През 60-те години на миналия век като млад хореограф Кейниг посещава няколко пъти България, за да изучава българските народни ритми. Записва песни, заснема празници, обичаи, сватби, помени, пейзажи, портрети от различни краища на България. Мартин Кейниг работи и в съседни балкански държави и колекцията му от над 4000 фотоса и стотици записи е откупена от авторитетния институт „Смитсониън“.
Кейниг е човекът, открил и записал преди повече от 50 години в една класна стая на училището в Смолян изпълнението на младата Валя Балканска на „Излел е Делю хайдутин“ в съпровод на двамата гайдари Стефан Захманов и Лазар Каневски. Кейниг популяризира българската народна песен в САЩ и допринася тя да бъде избрана за златната плоча, която лети на борда на американския спътник „Вояджър 2“.
Валя Балканска, заедно с гайдаря Петър Янев развълнува многобройните гости на откриването с изпълнението си на „Излел е Делю хайдутин“ – песента, която лети в космоса.
19.09.2019
Share

Политика за защита на личните данни
© 2000 - 2020 BulFoto | Дизайн от Creato.biz | Хостинг и домейни от Cbox.biz