Интернет фотографска агенция BG | EN   
Начало Събития Личности Рубрики Видео Регистрация Търсене Kонтакти GDPR
Събития

Йорданка Фандъкова откри изложба посветена на 140 години от обявяването на София за столица
Кметът Йорданка Фандъкова и Аделина Филева, директор на галерията, откриха изложбата „Думи, образи, места. 140 години от обявяването на София за столица” в Софийска градска художествена галерия. 
Изложбата проследява живота и развитието на столицата, отразени в творбите на поколения български художници. Своеобразната разходка из знакови места и събития в София минава през платната на Антон Митов, Никола Петров, Иван Гецов, Цанко Лавренов, Никола Танев, Златю Бояджиев, Дечко Узунов Текла Алексиева, Иван Кирков, Лъчезар Бояджиев, Надежда Олег Ляхова, Кирил Прашков, Самуил Стоянов и много други.
В експозицията участват произведения от РИМ-София, Национална галерия, галериите в Казанлък, Пазарджик, Плевен, Шумен и Сливен. Специално са подготвени и десет тактилни 3D картини за хората с увредено зрение, в партньорство с Института по информационни и комуникационни технологии към Българската академия на науките и Столична община.
Артистичната визия на залите е подкрепена с фотографии и стари картички от колекцията на Христо Алексиев, „Изгубената България“ и снимки на фотографите от Булфото Георги Георгиев-Джони и Евгени Димитров.
Изложбата е съпътствана от албум, посветен на столицата, ще бъдат прожектирани документални филми за София; ще се организират представяния на книги, лекции и дискусии за историята и развитието на града през годините; предвидени са и още много други музикални и културни събития.
Проектът е осъществен от екипа на СГХГ в партньорството с Министерство на културата, Столична община, Аурубис, Уника, БТА, БНТ, БНР.

13.09.2019
Share

Политика за защита на личните данни
© 2000 - 2020 BulFoto | Дизайн от Creato.biz | Хостинг и домейни от Cbox.biz