Интернет фотографска агенция BG | EN   
Начало Събития Личности Рубрики Видео Регистрация Търсене Kонтакти GDPR
Събития

Пътешествие: Античният град Зеугма – Градът на Римските мозайки в Анадола
Останките на Античният град Зеугма се намират на брега на язовира Биреджик на река Ефрат близо до Газиантеп, Основан е преди 2 хиляди и 300 години от Александър Македонски или от Никатор, един от неговите генерали. Селището се развива и формя окончателно в периода след завладяването му от Римската империя, заради местоположението си - важна пресечна точка на търговските пътища между Иран, Месопотамия и Европа (Пътят на коприната). Присъствието на силен гарнизон привлича тук много търговци и това води до силно развитие на търговията превръщайки Зеугма във важен търговски център.

Първоначално името на града е било Селевкия но през римския период той полумчава името Зеугма, означаващо мост. В града, постепенно римската култура измества персийската и елинистичната култура и това намира отражение в културния живот и в произведенията на изкуството които са украсявали жилищата и сградите. Построяват се типичните за римската култура жилища и дворци с колони. По хълмовете на брега на река Ефрат са посторени терасовидно летни дворци и вили които са били украсени с великолепни подови и настенни мозайки.

Мястото на Зеугма е било известно отдавна, но след като един селянин разкрива случайно една мозайка, там започват работа археолозите от музея в Газиантеп. След като става ясно, че голяма част от античния град ще остане под водите на язовира Биреджик започват усилени разкопки за спасяването на прекрасните мозайки. Тук се стичат археолози от Турция, Франция, Великобритания и Италия, за да вземат участие в дейностите по разкриването и спасяването на мозайките. Така е открита най-богатата в света колекция от мозайки, които се съхраняват в Музея на мозайките в Газиантеп, открит през 2011 година като най-големия музей на мозайките в света. Повечето от мозайките са с фигури от древногръцката митология залите в които са се организирали пиршества.

Най-прочутата мозайка в музея е назована „Главата на Циганката”, която има своя собствена история. При спасителните разкопки тя е била открадната и продадена на университета Боулинг Грийн Стейт в щата Охайо. След дълги преговори минала година парчетата от мозайката са върнати на Турция и изложени в Музея на мозайките в Газиантеп. Има предположение, че „Главата на Циганката” може да е портрет на Александър Македонски, но извадена от контекста на цялата картина, не може да се твърди със сигурност.

В момента разкопките, реставрацията и експонирането на находките района на града продължават усилено. Успоредно с работата на археолозите, посетителите могат да разглеждат това което се разкрива. Силно впечатление прави методът на реставрация. Използват се само материали, които са съществували по време на строежа. Новите елементи се изработват от камък, които се намира в района, а посетителите разглеждат града от пътеки, които лесно могат да бъдат демонтирани и преместени при нужда. Няма бетон, няма цимент, няма тухли итонг.
26.06.2019
Share

Политика за защита на личните данни
© 2000 - 2024 BulFoto | Дизайн от Creato.biz | Хостинг и домейни от Cbox.biz