Интернет фотографска агенция BG | EN   
Начало Събития Личности Рубрики Видео Регистрация Търсене Kонтакти GDPR
Събития

Руският клуб в Силистра изгони зимата и изгори злото на Масленица
Празника Масленица традиционно организира и проведе Руският клуб в Силистра. Ритуалът по изгонване на зимата и изгаряне на злото събра членове на клуба и на дружеството „Русофили” пред отрупана с традиционни ястия маса. Класическите блини /палачинки/ с пълнеж от всевъзможни сладки и солени плънки не останаха дълго на софрата. Домакин на празника стана народният представител от ВМРО Александър Сабанов, предоставил пресцентъра си за нуждите на клуба.

Традицията за празнуване на Масленица датира от езически времена. „Пазим традициите на един от най-старите славянски празници, с който се чества края на зимата и началото на пролетта“, разказа председателят на Руския клуб Нина Георгиева. Участниците в събитието, облечени в традиционни руски костюми поднесоха на гостите си фолклорна музикална програма и богата трапеза.

Преди приемането на християнството празникът продължавал цели 2 седмици. Провежда се в седмицата преди началото на Великия 40-дневен пост, предшестващ православния Великден. Това е един от най-големите празници в Русия и в останалите славянски страни. Масленицата съответства на Сирни Заговезни в България.
10.03.2019
Share

Политика за защита на личните данни
© 2000 - 2024 BulFoto | Дизайн от Creato.biz | Хостинг и домейни от Cbox.biz