Интернет фотографска агенция BG | EN   
Начало Събития Личности Рубрики Видео Регистрация Търсене Kонтакти GDPR
Събития

Обединена българска банка откри галерия на адреса на старата си централа в столицата
Йохан Тейс, главен изпълнителен директор на КВС Груп, Петър Андронов, главен изпълнителен директор на ОББ и Франсоа Бонтан, посланик на Кралство Белгия в България, официално откриха ОББ Галерия.  Артистичното пространство, в което до преди година се помещаваше централата на ОББ на улица „Света София“ 5, е изцяло претворено по начин, който позволява организирането на различни изложби и творчески събития.

„Знаех, че ОББ е наследник на впечатляващи традиции не само в банковия сектор, но и на традиция в отношение към изкуството. ОББ е събирала и се е грижила за тези картини с десетилетия и откриването на това пространство идва като естествено продължение на ангажимента на ОББ да играе активна роля в обществото, що се касае до опазване и промотиране на българското творчество и изкуство.“, сподели в приветствието си към гостите ЙоханТейс, главен изпълнителен директор на КВС Груп.

Над 30 картини на добре познати автори и предмети с антикварна стойност съставляват първата изложба, която ще се помещава в ОББ Галерия. Най-старата картина е от началото на 20 век – „Военен обоз“ от 1917 г. на Васил Маринов. Друга картина, която предизвиква интерес е тази на Христо Каварналиев. Картината всъщност има две лица („Море“ и „Морски пейзаж“) и за изложението и е изготвена специална рамка с поставка, която позволява тя да бъде видяна от две страни. В изложбата от Златния фонд на ОББ присъстват още имената на Анастасия Панайотова, Антоний Софев, Златю Бояджиев, Марко Монев, Константин Трингов, Радомир Мандов. Сред изложените творби посетителите ще намерят още колекция от антикварните предмети като стенни часовници, пишещи машини. Всички художествени произведения и антикварни предмети са заемали ценно място в клоновете на финансовата институция в страната през годините. В това се крие мотивацията за публичното показване на предметите днес – като продължение на подкрепата на ОББ за българската култура и изкуство.

„Цели 25 години ОББ събира своята колекция от произведения на изкуството, които обедини в свой собствен фонд, а част от тях с гордост излагаме за пръв път публично в новооткритата ОББ Галерия. Днес те наброяват 225 творби, разпределени на база експертни оценки в три категории – златна, сребърна и бронзова. Фондът ни е едно богатство – за цялото общество и за нас, защото четвърт век ОББ неотклонно изпълнява своя дълг не само като институция, но и като компания, отговорна за опазването и съхранението на българското културно наследство. Твърдо мога да заявя, че усилията ни не приключват тук. Имаме планове да разширим тази колекция в бъдеще.“, коментира Петър Андронов, главен изпълнителен директор на ОББ.
„Откриваме това пространство именно тук, в старата централа на банката, с амбицията сградата да не остане обезлюдена, а напротив – с желание да превърнем това пространство в поле за изява на артисти, които имат нужда от подобна зала. Мотивирани сме да превърнем ОББ Галерия в място за обмяна на идеи, вдъхновение, позитивизъм, срещи с изкуства от различен вид.“, допълни г-н Андронов.

Със създаването на едно творческото пространство, новост за София, нейните граждани, гости и посетители, ОББ затвърждава своето място на ценител и пазител на българското културно и художествено изкуство, което желае да превърне в наследството за своите наследници и занапред.
ОББ Галерия ще работи всеки делничен ден от 8:00 до 19:00 ч. и всяка събота от 10:00 до 16:00 ч. Входът за посетители е свободен.
25.10.2018
Share
София – Откриване на ОББ Галерия
25.10.2018
тегло: 1291 KB
размери: 1729X2661 px
автор: Георги Палейков
Йохан Тейс, главен изпълнителен директор на КВС Груп и Петър Андронов, главен изпълнителен директор на ОББ в новата галерия
София – Откриване на ОББ Галерия
25.10.2018
тегло: 658 KB
размери: 1392X2088 px
автор: Георги Палейков
Йохан Тейс, главен изпълнителен директор на КВС Груп
София – Откриване на ОББ Галерия
25.10.2018
тегло: 625 KB
размери: 1392X2088 px
автор: Георги Палейков
Петър Андронов, главен изпълнителен директор на ОББ
София – Откриване на ОББ Галерия
25.10.2018
тегло: 985 KB
размери: 1392X2088 px
автор: Георги Палейков
Гости в новата галерия

Политика за защита на личните данни
© 2000 - 2019 BulFoto | Дизайн от Creato.biz | Хостинг и домейни от Cbox.biz