Интернет фотографска агенция BG | EN   
Начало Събития Личности Рубрики Видео Регистрация Търсене Kонтакти GDPR
Събития

Фестивалът "Банатски вкусотии - традициите на моето село" събра любители на традиционните храни
В плевенското село Асеново днес събра много почитатели фестивалът "Банатски вкусотии - традициите на моето село".  Кулинарното събитие и организаторано от местното народно читалище "Петър Парчевич - 1927".

В тазгодишното осмо издание заявиха участие 230 души от 23 населени места. На форума показват умения 78 готвачи със 183 храни. Петдесет и осем от тях приготвят 105 традиционни храни и се състезават за "Най-вкусно" и "Най-автентично" традиционно ястие. Двадесет и трима се представят с 31 храни в направлението "Кулинарно вдъхновение". Шестнадесет се борят за призовите места като приготвят 17 храни от националната кухня на Гърция, Германия, Холандия, Турция, Русия, Румъния, Испания, САЩ и Италия в направлението "Кухня без граници". Състезанието е посветено на "2018 - Европейска година на културно наследство". Фестивалът в Асеново е включен в официалната културна програма, посочват организаторите. 

Десет от храните ще бъдат оценявани в конкурса "Аз приготвих банатско ястие". Сред техните готвачи ще бъде избран носител на приза "Майстор на банатското ястие". Организаторите са приготвили и награда за най-малкия участник.

В състезанието за рязан на лук, наречено "През сълзи към победа", са заявили участие десетина души. Други 20 са се подготвили за надяждане с кисело мляко за награда, осигурена от производители на мляко от град Славяново. 

За празничното настроение допринасят със своите изпълнения 12 фолклорни състава и индивидуални изпълнители.

Целта на фестивала е освен да популяризира и съхранява кулинарните традиции на различните населени места и етноси, да представя и техният фолклор, отбелязват от местното читалище. Журито за ястията беше превождано от шеф Манчев а Иван Звездев сготви манджа за участниците във фестивала.
11.08.2018
Share

Политика за защита на личните данни
© 2000 - 2024 BulFoto | Дизайн от Creato.biz | Хостинг и домейни от Cbox.biz