Интернет фотографска агенция BG | EN   
Начало Събития Личности Рубрики Видео Регистрация Търсене Kонтакти GDPR
Събития

Археологът Веселин Игнатов представи научния си труд за тракийските колесници
Първото след 1960 година мащабно научно изследване на античните обреди на погребения с колесници и коне представи археологът Веселин Игнатов в Клуба на фоторепортера снощи.   Научният труд изследва над 200 такива ритуала в България, някои открити от археолози, други - разрушени от иманяри. В резултат на собствени проучвания, както и на изследвания на други източници, доктор Игнатов дава подробна картина за видовете антични коли, тяхната конструкция и окачване, както и подробности по церемонията, съпровождаща знатните тракийски владетели в отвъдното.



Книгата представиха д-р Веселин Игнатов, доц. д-р Милена Тонкова и Калоян Праматаров. Отзиви за научния труд изпратиха и европейски колеги на археолога, сред които унгарският учен Золт Мрав, друг голям специалист в областта на античните коли.



Една от най-големите находки на археолога, гробницата с колесница на Източната могила край с. Караново в момента тъне в разруха заради чиновническа безотговорност и съмишленици на каузата за културно-историческото наследство продължават започнатата кампания за спасяване на находката.



ПР-мениджърът Людмил Каравасилев и фоторепортерът Евгени Димитров, които имат основно участие в подкрепата на изучаването на Източната могила разказаха за вълнуващите моменти от експедицията, както и за възможностите, които откриват тези обекти за културен туризъм.


13.07.2018
Share

Политика за защита на личните данни
© 2000 - 2024 BulFoto | Дизайн от Creato.biz | Хостинг и домейни от Cbox.biz