Интернет фотографска агенция BG | EN   
Начало Събития Личности Рубрики Видео Регистрация Търсене Kонтакти GDPR
Събития

Дървопреработватели протестираха пред ЮЗДП в Благоевград
Недоволни собственици и служители на дървообработващи фирми се събраха на протест днес пред Югозападното държавно предприятие (ЮЗДП) в Благоевград.

Проявата е инициирана от новоучреденото сдружение на дървопреработвателните и дърводобивните предприятия „Югозапад“.

Над 100 човека от Югозапада дойдоха пред сградата на Стопанството и издигнаха плакати със своите искания. Протестът им е подкрепен и от Асоциацията на производителите на пелети в България, съобщи вчера за "Инфомрежа", Кръстю Веселинков от ръководството на Сдружение „Югозапад“.

Исканията си протестиращите изказаха пред директора на ЮЗДП – инж. Дамян Дамянов.

Първоначално събралите се отказаха всякакви разговори с журналисти. „Питайте тези вътре в тази сграда за какво сме се събрали“, казаха недоволните".

Основата на проблема всъщност се кореняла в електронните търгове за дървесина, които се провеждат от ЮЗДП. Търговете в този си вид били създадени според нормативен акт от 2016 година. Според протестиращите далеч по-добра била наредбата от 2015, която година по-късно е променена. По думите на негодуващите има десетки пропуски и пълна непрозрачност относно липсата на информация за всички участници освен за първите двама спечелили ги.

Румен Баталов, лицензира лесовъд, сподели, че системата с електронните търгове няма прозрачност и равнопоставеност.

„Не е ясно кой определя колко процента от дървесината да се пускат. В едно предприятие са 5%, в друго – 50%. Фирмите – преработватели, сме поставени пред много труден избор. Ние сме зависими най-вече от мощността на компютъра, силата на интернет връзката. Има и много други неуредици в Наредбата за възлагане на дейностите на горските територии. Ние предлагаме 20% от лесовъдния фонд да участват в електронния търг. Останалите проценти да се разпределят с явен търг".

„Не виждам кой по какъв начин може да манипулира. Другото доказателство за липса на манипулация е, че в търга не участват фирми фантоми, нелицензирани фирми“, отговаря Дамянов.
08.03.2018
Share

Политика за защита на личните данни
© 2000 - 2024 BulFoto | Дизайн от Creato.biz | Хостинг и домейни от Cbox.biz