Интернет фотографска агенция BG | EN   
Начало Събития Личности Рубрики Видео Регистрация Търсене Kонтакти GDPR
Събития

Министър Банов направи изненадваща проверка на могилите край село Караново
Министърът на културата Боил Банов направи днес изненадваща проверка на „Източна могила" и Селищна могила край село Караново. 

Министър Банов и екипът му установиха на място състоянието на археологическите обекти. В кратки срокове Министерството на културата ще вземе мерки за укрепване и съхранение на обектите. От 2008 г. при старта на разкопките за двата обекта общо Министерството на културата е отпуснало 18 хил. лв. за археологическо проучване. През 2013 г. – 10 хил. лв., през 2014 г. – още 30 хил. лв. за проучване и консервация.

Карановската Селищна могила е едно от най-големите праисторически селища в България и Европа. Обитавана е от средата на VI до II хилядолетие пр. н. е. Тя е висока 13 м с диаметър при основата 250/150 м. Проучена е площ от 1700 кв. м. Установени са 7 основни културни пласта, които се отнасят към неолита, халколита и бронзовата епоха. Те я богата съкровищница на археологичеки находки от най-дълбока древност. „Източната могила" се намира на 980 м. североизточно от центъра на селото. Тя притежава статут на единична археологическа недвижима културна ценност. При спасителните проучвания, провеждани от археолога д-р Веселин Игнатов на Източната могила, през 2008 г. се открива погребение на тракийски владетел, който според древнотракийския обичай е погребан със своята колесница, датирана от средата на І век след Христа. Открити са и други изключително ценни находки.
10.10.2017
Share

Политика за защита на личните данни
© 2000 - 2024 BulFoto | Дизайн от Creato.biz | Хостинг и домейни от Cbox.biz