Интернет фотографска агенция BG | EN   
Начало Събития Личности Рубрики Видео Регистрация Търсене Kонтакти GDPR
Събития

Започна беритбата на ранните сортове кайсии в Силистренско
В Силистренско започна беритбата на ранните сортове кайсии. Първите плодове вече се появиха на Централния градски пазар в града на цени от 1,50 до 2,00 за кг. Макар и кампанията все още да не е масова, земеделските стопани очакват отлична реколта тази година, споделиха някои от тях. Дано не падне „белият дъжд”, както хората по селата наричат градушката, молят се овощарите. „Ще компенсираме липсата на кайсии през последните 2-3 години и очакваме и добри приходи в семействата. Ще има за компоти, сладка, и разбира се за кайсиева ракия”.

Собствениците на големите овощни масиви също потриват ръце в очакване на голям добив. Още от пролетта търговци от съседна Румъния са обсадили офисите на арендатори и кооперации в областта и са готови да купуват „на зелено”. Голям износител и преработвател от северната съседка заявил, че може да изкупи цялата кайсиева продукция на Силистренския край.

Миналата година бе получен среден добив 657 кг от декар, но само от читавите градини. Много от силистренци си спомниха легендарната 1996 г., когато добивът от декар надхвърли 2 000 кг и на места плодът изгни по земята, поради липса на берачи. В Силистренска област има над 21 000 декара кайсиеви градини.
13.06.2017
Share

Политика за защита на личните данни
© 2000 - 2024 BulFoto | Дизайн от Creato.biz | Хостинг и домейни от Cbox.biz