Интернет фотографска агенция BG | EN   
Начало Събития Личности Рубрики Видео Регистрация Търсене Kонтакти GDPR
Събития

България се поклони пред подвига на Христо Ботев
На 1 юни Враца и България се поклониха пред подвига на Христо Ботев и загиналите за свободата на България. Стотици жители и гости на града изпълниха централния площад, за да вземат участие в тържествения митинг-заря в памет на героите.

„Преди 141 години един „юнак в младост и сила мъжка“ загива от куршум там горе на Балкана. За 28 години той написва 20 стихотворения, в които е заключена цялата българска съдба – участта на роба, буйството на хъша, бунтът и стремежът към свобода и правда… Пътят от Козлодуй до Балкана е кръстният път на българските мъченици, които ще загинат, за да възкръсне България!... Утре по обяд сирените ще почетат загиналите за свободата и независимостта на България. Техния вой ще стресне всички нас – днешните българи, за да ни напомни за онези – свестните, които някога посрещнахме като луди. И на които днес дължим свободата си. Вечна памет на героите! Да живее България!“, каза в словото си Румен Радев.

Президентът Румен Радев прие рапорта на командващия зарята подп. Георги Крайнов.

Президентът поздрави почетните роти от врачанския гарнизон, от ученици от СУ „Христо Ботев“ и студенти от врачанските филиали на Медицински университет София и Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“. Тържествената церемония завърши със заря.
02.06.2017
Share

Политика за защита на личните данни
© 2000 - 2024 BulFoto | Дизайн от Creato.biz | Хостинг и домейни от Cbox.biz