Интернет фотографска агенция BG | EN   
Начало Събития Личности Рубрики Видео Регистрация Търсене Kонтакти GDPR
Събития

Мъже се състезаваха с токчета за пета поредна година в инициативата „Извърви километър в нейните обувки“
За пети път стартира в България международната кампания „Извърви километър в нейните обувки“, в която мъже обуват дамски обувки на висок ток, за да привлекат общественото внимание върху проблема с насилието над жени.   Шествието пред НДК, филмова прожекция и изложба в подкрепа на посланията на кампанията. Организатори са Български фонд за жените, Български хелзинкски комитет, Фондация „Ресурсен център – Билитис“, Съвет на жените бежанки в България, представителство на Върховен комисариат на ООН за бежанците, с любезната подкрепа на Национален дворец на културата и кино "Люмиер" и Лидл.
Тази година зад каузата застана и Рут Колева, която води събитието, а за участниците, които се състезавха с обувки на висок ток, организаторите предоставиха специални билети за благотворителната прожекция на филма „Маската, с която живееш“.
Според изследване на Агенцията за основните права на ЕС от 2014, 28% от жените в България са преживели физическо или сексуално насилие след 15-годишна възраст, а повече от половината анкетирани (56%) не знаят за съществуването на специализирани институции и услуги в защита на пострадалите. Тези стряскащи статистики разкриват мрачната реалност на над милион жени в България, затова категоричното противопоставяне и осъждане на домашното насилие са по-актуални и нужни от всякога. В знак на подкрепа с жертвите на насилие и за да отбележи предстоящото шествие, снощи фасадата на НДК се освети в розово.
С шествието организаторите искат да насочат вниманието на обществото и институциите към нуждата от незабавна ратификация на т.нар. „Истанбулска конвенция“ – единственият международен документ, който цели пълното елиминиране на насилието срещу жените и домашното насилие. Тя изисква от държавите да приемат в националните си законодателства и да прилагат три групи мерки: превенция на насилието, защита на жертвите и наказателно преследване на извършителите. И в трите сфери тя дефинира богат набор от мерки. Например, в сферата на наказателно преследване на извършителите тя изисква криминализиране на психологическото насилие, преследването, физическото насилие, сексуалното насилие, принуждаването към аборт и др. Някои от тези деяния са престъпления по българския Наказателен кодекс, но други не са.
18.03.2017
Share

Политика за защита на личните данни
© 2000 - 2020 BulFoto | Дизайн от Creato.biz | Хостинг и домейни от Cbox.biz