Интернет фотографска агенция BG | EN   
Начало Събития Личности Рубрики Видео Регистрация Търсене Kонтакти GDPR
Събития

Бъдещето на европейския проект през погледа на четирима български евродепутати
В Балната зала на Централния военен клуб се проведе публична дискусия с участието на български евродепутати под надслов „Бъдещето на европейския проект“, организирана от Информационното бюро на Европейския парламент в България и Дипломатическия институт към Министъра на външните работи на Република България.  Събитието е второто по ред от серията публични дискусии „Дебати с евродепутати“. Своите възгледи по темата представиха четирима български членове на Европейския парламент от трите най-големи политически групи в ЕП - Андрей Ковачев и Светослав Малинов (ЕНП), Георги Пирински (Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент ) и Ангел Джамбазки (ЕКР).

Събитието откри Таня Михайлова, директор на Дипломатическия институт към Министъра на външните работи на Република България и Теодор Стойчев, ръководител на Информационното бюро на Европейския парламент в България, които представиха темите на днешната дискусия - бъдещето на европейския проект, 10-годишнината от членството на България в ЕС, сигурността и борбата с тероризма, отношения на ЕС с Русия и САЩ, излизането на Обединеното кралство от ЕС, първото българско председателство на Съвета на ЕС през 2018 г.

Андрей Ковачев засегна темата за същността на Европейския съюз и напомни, че тези, които взимат решенията, са държавите членки. Проблемът, че понякога ЕС е бавен и неадекватен, идва от взаимоотношенията между самите държави членки. ЕС е един успешен проект, благодарение на който се дължи най-дългият период от мир на континента. Според него, най-важното за бъдещето на ЕС е той да бъде силен по въпросите, свързани със сигурността, отбраната, обмяната на информация, борбата срещу тероризма, опазването на външните граници и общ бюджет за отбрана. Г-н Ковачев напомни, че не усвояването на финансови средства, а четирите свободи – на движение, услуги, капитали и хора, са били най-значими за България през десетте години членство в ЕС. Евродепутатът изрази надеждите си тези свободи да се запазят след излизането на Великобритания от ЕС. Той напомни, че този въпрос е още по-важен, тъй като ще бъде сред главните въпроси по време на българското председателство през 2018 г. Господин Ковачев подчерта, че подкрепя преговорите за влизане в ЕС със Сърбия и Бивша югославска република Македония, както и евентуалното влизане в еврозоната на България, когато е готова. По темата за общата политика по миграцията той подчерта, че за България, като държава на външната граница на ЕС, е много важно да се справи с проблема с преминаващите икономически мигранти.

След като Андрей Ковачев призова за единен и солидарен Европейски съюз в името на европейските граждани, Георги Пирински от своя страна призова за по-социални държави в социална Европа. Според него, Брекзит е логичен резултат от чувството за неясна перспектива в Съюза и показва, че интеграция може да върви и в обратната посока. В ЕНП се говори за сигурността и борбата срещу тероризма, но сигурността тръгва от сигурността в ежедневието на гражданите, което доказва, че трябва да се стремим към визията на една социална Европа, подчерта той. По темата за бъдещето на Европа, Пирински се съгласи, че не трябва да се питаме дали да има или да няма Европейски съюз, а да работим по въпроса какъв Съюз искаме.

 Светослав Малинов започна с коментар за нуждата от опозиция в управлението на Европа и от диалог за различните визии за европейския проект. Антиевропейските партии са заели функцията на опозиция и сегашния дебат се води не как трябва Европа да се развива,  а дали трябва да съществува. Вторият му коментар бе за така наречения от него обратен ефект на доминото след Брекзит. Според Малинов резултатът от британския референдум е имал отрезвителен ефект и това може да се забележи от изборите в Австрия, където крайнодесният кандидат за президент изгуби изборите. Той заключи, че осъзнаването на факта, че европейската интеграция е обратим процес, е единствената гаранция против антиевропейските движения в някои страни членки. Според него тази тенденция ще се запази и при предстоящите избори във Франция, Германия, Италия и Холандия. След референдума в Обединеното кралство идеята за общ отбранителен съюз е започнала да пробива, защото Великобритания винаги се е противопоставяла на развитието на обща политика за сигурност в ЕС. Това дава възможност на Европа да започне така необходимата според Малинов обща политика в тази насока. Европейските държави имат нужда да се сплотят и да работят заедно, макар това да намалява суверенитета им, за да устоят на предизвикателствата, с които поотделно дори страни като Германия или Франция не биха се справили.

 Ангел Джамбазки изказа обратната теза, че само чрез националния суверенитет може да се формира и осъзнае истински национален интерес. Той критикува проектите за федерализация на ЕС, които според него не представяли ясни и точни политики и действия за развитието на Съюза. Според него българското общество не е скептично към ЕС, защото е била създадена илюзията, че ЕС е една касичка, а не съюз на страни с общи ценности. Според него фокусът на българското предателство трябва да е политиката срещу обезлюдяването на България и на Източна Европа, както и процесът на интеграция на Западните Балкани, където България има силни интереси и малцинства. Г-н Джамбазки добави също така, че не трябва да се създава европейски отбранителен съюз, а трябва да се изпълняват ангажиментите за засилване на отбраната в рамките на НАТО, поети от страните членки на ЕС.

По време на дискусията бяха засегнати въпроси, свързани с бъдещето на Западните Балкани, кохезионната политика на ЕС, хибридната война с Русия, президентските избори във Франция, общата европейска армия, бъдещето на евроатлантическите отношения и НАТО, новата администрация в САЩ, миграцията и Шенген.
27.01.2017
Share
София – Дискудия на тема „Бъдещето на европейския проект“ с участието на четирима български евродепутати  
27.01.2017
тегло: 795 KB
размери: 1934X3000 px
автор: Стефан Марков
Модераторът Кирил Вълчев, Георги Пирински, Андрей Ковачев, Светослав Малинов и Ангел Джамбазки по време на дискусията
София – Дискудия на тема „Бъдещето на европейския проект“ с участието на четирима български евродепутати  
27.01.2017
тегло: 2636 KB
размери: 3000X4556 px
автор: Стефан Марков
Гостите в залата
София – Дискудия на тема „Бъдещето на европейския проект“ с участието на четирима български евродепутати  
27.01.2017
тегло: 995 KB
размери: 3000X2310 px
автор: Стефан Марков
Андрей Ковачев по време на дискусията
София – Дискудия на тема „Бъдещето на европейския проект“ с участието на четирима български евродепутати  
27.01.2017
тегло: 1175 KB
размери: 3000X2192 px
автор: Стефан Марков
Светослав Малинов по време на дискусията
София – Дискудия на тема „Бъдещето на европейския проект“ с участието на четирима български евродепутати  
27.01.2017
тегло: 937 KB
размери: 3000X2306 px
автор: Стефан Марков
Георги Пирински по време на дискусията
София – Дискудия на тема „Бъдещето на европейския проект“ с участието на четирима български евродепутати  
27.01.2017
тегло: 750 KB
размери: 2122X3000 px
автор: Стефан Марков
Ангел Джамбазки по време на дискусията

Политика за защита на личните данни
© 2000 - 2024 BulFoto | Дизайн от Creato.biz | Хостинг и домейни от Cbox.biz