Интернет фотографска агенция BG | EN   
Начало Събития Личности Рубрики Видео Регистрация Търсене Kонтакти GDPR
Събития

Река Дунав край Силистра под леда вече седмица
Цяла седмица вече река Дунав край Силистра е под леда и всякаква стопанска дейност по нея е замразена.  Рибарите почти са свършили запасите във фризерите, а в акваторията от Силистра до село Попина над 20 кораби са залепени до брега от дебелия лед.

Само тук-там подводни по-топли течения са размразили леденото покривало и са образували малки „оазиси” за птиците, обитаващи резервата Сребърна. Там още от началото на годината ледът запечата водното огледало и изгони постоянните си обитатели да търсят прехрана другаде. Чайки, корморани и различни видове патици се гмуркат в дунавските „локви” с надеждата да хванат риба или да щипнат водорасли.

Дори и слаба надежда за скорошен ледоход не се очаква в последния дунавски град на България, коментират бивши и настоящи моряци и капитани, наобикалящи брега всеки ден.

Днес нивото на реката при Силистра бе 348 см, с повишение от 23 см за денонощие, показа сайтът на Агенцията за поддържане и проучване на Дунав, без да дава прогноза за следващите дни.

Статистиката показва, че от 1900 г. досега реката е замръзвала напълно 28 пъти. По-често това е било до 50-те години на миналия век. Статистиката на Хидрометеорологичната станция на Агенцията за проучване и поддържане на Дунав показва, че най-дългият период с ледови явления по реката е бил 89 дни - от 21 декември 1953 г. до 19 март 1954 г. За 66 дни тогава реката е била напълно замръзнала, а в останалите 23 дни е имало ледоход.

Дунав е замръзвал на два пъти напълно през зимата на 1984-1985 г. За последно ледоход имаше през 2014 г. През зимата на 2011-2012 г. явлението бе наблюдавало в продължение на 24 дни, като реката замръзна напълно в началото на февруари 2012 г. Тогава ледоходът по реката достигна 80-90% и нанесе сериозни поражения на понтони и плавателни съдове.
23.01.2017
Share

Политика за защита на личните данни
© 2000 - 2024 BulFoto | Дизайн от Creato.biz | Хостинг и домейни от Cbox.biz