Интернет фотографска агенция BG | EN   
Начало Събития Личности Рубрики Видео Регистрация Търсене Kонтакти GDPR
Събития

Забранява се лова на пернат дивеч за цялата страна заради птичия грип
Със заповед на министъра на земеделието и храните Десислава Танева се забранява лова и разселването на пернат дивеч в природата на територията на цялата страна, съобщават от пресцентъра на Министерството на земеделието и храните.

Забраната се въвежда във връзка с усложнената епизиоотична обстановка поради констатираното заболяване инфлуенца по птиците, съобщават от земеделското министерство. Мярката има превантивна цел по отношение живота, здравето и имуществото на гражданите.

Нови огнища на птичи грип са открити в Пловдивска област, вече са засегнати патиците в 10 села от 6 общини като последните положителни проби са за Първомай, селата Старо Железаре, Ръжево Конаре. В региона трябва да бъдат унищожени над 120 хиляди патици, от които до момента са умъртвени 33 хиляди птици в общините Марица, Първомай, Раковски, Брезово, Калояново и Хисаря. В село Трилистник са заразени 110 хиляди кокошки носачки. Огнища има в Маноле – 1 ферма, Белозем –2 ферми с 16 300 броя патици, Градина - 4 000, Калековец – 4800, Пъдарско – 2 ферми с по 11 000 птици, Манолско Конаре – 3 600, Ръжево Конаре – 12 000 бр., Момино село – 8000 бр., Старо Железаре – 12 00 бр., Раковски – 8 000 птици .

В село Трилистник работи инсинератор, чиито капацитет обаче е крайно недостатъчен, за това се налага загробване на птиците. Част от засегнатите села са под карантина в радиус от 3 километра, а за останалите е обявена 10 километрова зона за наблюдение.

На извънредно заседание се събира и Областната епизоотична комисия в Пазарджик заради констатирано първично огнище на болестта птичи грип в града и заповедта на министъра на земеделието и храните за приемане на мерки за предотвратяване разпространението на болестта.
04.01.2017
Share

Политика за защита на личните данни
© 2000 - 2024 BulFoto | Дизайн от Creato.biz | Хостинг и домейни от Cbox.biz