Интернет фотографска агенция BG | EN   
Начало Събития Личности Рубрики Видео Регистрация Търсене Kонтакти GDPR
Събития

С „Кола на годината“ Opel Astra всеки се чувства специален
За първи път сядам зад толкова „тунингована“ конвенционална кола. От 10 години карам Opel, но до този момент не съм държал ръце на волана на автомобил „натъпкан“ екстри, че и “Кола на годината“! Тъй като съм тествал и други марки, очаквах отново да загубя един ден, за да се ориентирам в многобройните копчета и лостчета. За мое най-голямо удоволствие Opel са се постарали да намалят до минимум тези приспособления. Почти всичко е „качено“ „на един клик“ разстояние, благодарение на мултифункционалния дисплей. Интеграцията на смартфон и авангардният асистент за персонална свързаност и услуги Opel OnStart позволяват ултрамодерна връзка със света. Оставени са бутони за управление само за основните системи - Start-Stop, ESP, асистентите за поддържане на лентата и паркиране, както и за климата в купето. С една дума – Opel Astra e снабдена с всичко, което сме свикнали да виждаме в този сегмент, като са добавени и такива, които липстват дори в някои модели от средния клас автомобили.

По отношение на дизайна, също останах приятно изненадан . Предницата е доста агресивна, като прави впечатление доста добрата визуалната връзка между led светлините и предната решетка. Тъй като тестовия автомобил беше комби(в интерес на истината винаги съм мразел този сегмент, точно заради дизайна), отбелязах с удовоствие, че задната колона е така конструирана, като придава визия за изискана плавност. По-късно видях и хечбек-а, който е още по-интересен- задницата е така решена цветово, че създава илюзията, че тя не докосва тавана.

Не бях тествал кола в зимни условия и ми беше леко притеснено. Безпокойството обаче изчезна още на 20 -тия изминат километър. Автомобилът се държеше стабилно на магистралата, като взимаше завоите без усилие и с максимално разрешената скорост от 140 километра в час. Ако трябва да бъда честен- на сенчестите места не посмях да вдигна повече от 120 километра в час, но и там Opel Astra BiTurbo не трепна. И всичко това настанен в супер ергономична седалка, нещо изключително полезно при това спортно каране. Почувствах леко неудобство в гърба едва след като изминах над 200 километра. Това вероятно нямаше да се случи, ако имах време да свикна да боравя с екстри като – 18 степени на регулиране, отопление, вентилация, че дори и масажна функция на седалката на шофьора. Тук е момента да обележа, че идва края на карането на кола с ръкавици през зимата. Opel са се погрижили за отоплението дори на волана, което е голямо облекчение, признавам си. Моделът предлага подгряване и на задните седалки. Нещо, което е присъщо на по-горния клас автомобили.

В днешно време сигурността при каране е много важна, предвид джигитите, които са в изобилие по пътищата ни. Ето защо обикнах още повече Opel Astra, която изобилства с умни помощници, които правят шофирането ви няколко идеи по-безопасно. Освен задължителните системи за сигурност Asta предлага активен асистент за поддържане на пътната лента, което понякога е животоспасяващо, ако примерно задремете зад волана и напуснете платното за движение. Цветови индикатори на дисплея показват дали се движите на безопасно разстояние от колата пред вас. Друг индикатор (който светва в червено и се отразява на предното стъкло) и звуков сигнал ме предупредиха на два пъти за евентуална опасност от предприетата от мен маневра.

Най-голямото предизвикателство, и новост едновременно, се оказаха IntelliLux Led светлините. Точно заради тях тръгнах в ранния след обяд с идея да ги тествам на нощно каране. Минаха 15 минути а аз все още си сменях от “дълги” на „къси“ при наближаващ насреща автомобил. Дори когато превключих на „умни дълги“ по инстинкт превключвах на „къси“. Насилих се да ги оставя и с радост установих, че това нововъведение е „удар в десятката“. С интерес наблюдавах как системата затъмнява определени зони, като по този начин не заслепява директно шофьора на насрещния автомобил, а в същото време осветените зони пред вас са много повече. Кажете „довиждане“ на напрегнатото взиране в тъмното!

С риск да предизвикам подигравателни усмивки ще призная, че в началото на тест-драйв-а оставих колата да работи, без да разбера за това - като паркирах заключих само с дистанционното. След 10 минути ми се обадиха от паркинга, че колата е със включени габарити. Едва след като влязох в автомобила установих, че не съм изгасил двигателя - толкова „тихо“ се оказа дизеловото му сърце . В последствие не спирах да се наслаждавам на този акустичен комфорт. Може би за такива заплеси като мен трябва да измислят нещо, като екстрата, с която Opel Astra те известява с подсвиркване на клаксона, че сте се отдалечили прекалено много от автомобила, в който сте си оставили „ключа“.

Ако имаше нещо, което ме затрудни в известна степен то е близостта на педалите. Ако си с размер на ходилото над 46 номер има вероятност да настъпиш по невнимание друг педал. Ще кажете, че този клас автомобили не е направен за размерите на 210 сантиметровия Любо Ганев, например. Така е, но този гигант спокойно можеше да ме придружи до родното си Русе, седнал на предната седалка, без да почувства дискомфорт.

Новата Astra е един от най-леките автомобили в своя сегмент, а когато е оборудвана с новия 1.6-литров турбодвигател, малко автомобили могат да постигнат уникалното съчетание от мощност, динамика, балансирана работа и нисък разход на гориво на BiTurbo. Това е причината да измина повече от 800 километра със средна скорост 90 километра в час и горивото в резервоара все още да не е свършило.

И да не си помислите, че не пробвах няколко пъти отваряне на задния капак с крак, благодарение на сензора под шасито. Голям кеф!

След тези три дена, прекарани в „компанията“ на „Кола на 2016 година“, спокойно мога да потвърдя, че това е избора на всеки, който иска целия този набор от удобства и сигурност на пътя на атрактивна цена!
08.12.2016
Share
Русе – От София до Русе с Opel Astra – автомобил на годината
08.12.2016
тегло: 908 KB
размери: 2060X3000 px
автор: Николай Варадинов
Русе – От София до Русе с Opel Astra – автомобил на годината
08.12.2016
тегло: 736 KB
размери: 1830X3000 px
автор: Николай Варадинов
Русе – От София до Русе с Opel Astra – автомобил на годината
08.12.2016
тегло: 555 KB
размери: 1887X3000 px
автор: Николай Варадинов
Русе – От София до Русе с Opel Astra – автомобил на годината
08.12.2016
тегло: 740 KB
размери: 2161X3000 px
автор: Николай Варадинов

Политика за защита на личните данни
© 2000 - 2024 BulFoto | Дизайн от Creato.biz | Хостинг и домейни от Cbox.biz