Интернет фотографска агенция BG | EN   
Начало Събития Личности Рубрики Видео Регистрация Търсене Kонтакти GDPR
Събития

Празнуваме Деня на българската просвета и славянската писменост
Днeс, 24 май е празникът на светите братя Кирил и Методий, ден на българската просвета и култура и на славянската писменост.

Св. Св. Кирил и Методий са признати за светци в края на IX век. Въздигането на Кирил и Методий като равноапостоли и велики християнски учители става в България с идването на техните ученици през 886 г., а сведения за отбелязване на празника има още през XII век.

Общият празник на Св. св. Кирил и Методий се чества от българската църква през вековете. Независимо от идеологии и политики, от Възраждането до днес това е най-светлият и най-голям български празник, изразяващ духовните стремежи на българите за църковна и духовна независимост, просвещение и национално въздигане.

24 май - Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост, е празникът, който се чества от най-дълго време в историята ни - 165 години.

Отбелязването на 24 май в Сливен започна с дефиле, което премина по пешеходната зона на града. В него се включиха и съставите от международния детски фолклорен фестивал.

Празничното шествие във Вараца тръгна от пл. „Македония“, като в него се включиха мажоретен състав към Центъра за работа с деца, Духов оркестър при читалище „Развитие”, ученици и деца, педагози от всички общински детски и учебни заведения. Колоната премина по централния булевард на града „Никола Войводов“ и пред читалище „Развитие“ се раздели на два лъча - към паметника на Св. св. Кирил и Методий и към монумента на Христо Ботев. 6-годишната Екатерина Георгиева рецитира стихотворението „Родна реч” на Ран Босилек.
24.05.2016
Share

Политика за защита на личните данни
© 2000 - 2024 BulFoto | Дизайн от Creato.biz | Хостинг и домейни от Cbox.biz