Интернет фотографска агенция BG | EN   
Начало Събития Личности Рубрики Видео Регистрация Търсене Kонтакти GDPR
Събития

Започна премахване на къщата на възрастното семейство в Тутракан
Вчера започна премахване на къщата на 65-годишните Селвет и Исмаил Пранга в Тутракан. Постройката бе напълно изпразнена, черчеветата и вратите извадени, а работниците започнаха да разбиват бетонната плоча.

Още във вторник русенска фирма и трима представители на строителния контрол от Силистра предприели действия и свалили циглите от покрива. В сряда трябваше да започне същинското събаряне, но хората все още обитаваха дома си. Според закона трябваше Общината да предостави жилище на семейството, да опише, изнесе и съхранява имуществото им. Кметът на Тутракан д-р Димитър Стефанов, обаче категорично отказа местната власт да е „съучастник в тези антихуманни действия” и забрани на служителите си да правят каквото и да било. Д-р Стефанов не отрече, че строежът на съгражданите му е незаконен, а законите важат за всички. „Застъпвам се за това семейство обаче, защото първо сме хора, а после администратори".

Кметът опитал да разговаря с различни институции и с Министерството на регионалното развитие и благоустройството за преразглеждане и отмяна на заповедта, но „глас в пустиня”, както го определи той. Стефанов заяви, че в града има само едно свободно общинско жилище, което е на шестия етаж в блок, където асансьорът не работи. Според Селвет Пранга, която го посетила, то било в окаяно състояние – без врати и подлежащо на голям ремонт.

Междувременно Исмаил Пранга постъпи по спешност в Неврологичното отделение на местната болница, а съпругата му Селвет и внучето Емир бяха приютени при роднини.

Припомняме историята - Регионалната дирекция за национален строителен контрол /РДНСК/ в Силистра разпореди малката къща, състояща се от една стая, на семейство Селвет и Исмаил Пранга в Тутракан да бъде разрушена, защото била незаконна. 65-годишните стопани са болни и с месечен доход от 260 лв., сами отглеждат 7-годишното дете, изоставено от сестрата на Селвет. Исмаил, който преди пенсионирането правил пасти и кифли в местния хлебозавод, е със сърдечно-съдови и белодробни заболявания и преживян инсулт. Единственият им дом е построен в собствен терен, купен заедно с кирпичена къща през 1978 г., която преди години изгоряла. С помощта на близки и приятели хората успели през 1996 г. да вдигнат една стая с плоча, където да се подслонят.

Според стопанката, когато строили къщата съседите били предупредени и дали съгласието си. От Общината също ги успокоили, че всичко ще е наред и проблем няма да има.

Според градската мълва една от дъщерите на Селвет и синът на съседите преди време се залюбили, и дори имали дете, но се разделили. По-късно именно комшиите сигнализирали Строителната инспекция, че строежът е незаконен. На 13.11.2012 г. инспекцията издала решение постройката да бъде съборена. Казусът стига до Върховния административен съд /ВАС/, който на 22.05.2013 г. отсича за последно сградата да бъде съборена. Преди това, обаче Силистренският административен съд се произнася в полза на тутраканското семейство, позовавайки се на изменение и допълнение в Закона за устройство на териториите, влязло в сила на 26.11.2012 г. с което отменя заповедта за събаряне. ВАС, обаче не възприема това становище с аргумента, че заповедта на РДНСК е отпреди промените в закона. Така с разлика от 13 дни тутраканското семейство не успява да спаси имота си.
13.05.2016
Share

Политика за защита на личните данни
© 2000 - 2024 BulFoto | Дизайн от Creato.biz | Хостинг и домейни от Cbox.biz