Интернет фотографска агенция BG | EN   
Начало Събития Личности Рубрики Видео Регистрация Търсене Kонтакти GDPR
Събития

Реформатори: С парите за втора пенсия се готви кражба като с КТБ
Държавата подготвя национализация на индивидуалните партиди от втория стълб на пенсионното осигуряване, което е втората голяма кражба след КТБ. Това заявиха днес представителите на Гражданския съвет на Реформаторския блок Мартин Димитров, Гроздан Караджов и Георги Ганев, които дадоха пресконференция в централата на ДСБ по повод внесените промени в Кодекса за социално осигуряване, които се отнасят до частните пенсионни фондове.
С промените финансовият министър Владислав Горанов предлага всички средства да отиват в обща партида вместо по индивидуална, а наследяването на натрупаните суми се премахва. Промените засягат правата на 3.5 млн. души - родените след 31 декември 1959 г., които задължително внасят 5% от заплатата си в частен фонд през последните 16 г. и са натрупали по личните си сметки в тях общо 7.7 млрд. лв.
"Тайно от парламента, тайно от ресорния вицепремиер по социалната политика Ивайло Калфин са направени промени изцяло във вреда на тези, които очакват пенсии по втори капиталов стълб", заяви депутатът Гроздан Караджов и изрази съмнение защо толкова се бърза - предложението е пуснато по време на празничен период и не е обсъдено в широк експертен състав.
По думите му проблемът с изплащането в пълен размер на пожизнените пенсии е отдавна, но най-рано 2022 г. ще започне изплащането на такива пенсии, защото тогава ще са първите навършили пенсионна възраст, родени след 1959 г. "Кое налага да се прави за две седмици в толкова празнични дни? Няма никакви разчети. Нито е показан разчет от НОИ, нито приходи. Показва се нещо, което да направи социална експлозия", посочи той и добави, че ако бъде приета от парламента, промяната ще доведе до спад на цените на акциите на пенсионните осигурителни дружества, както и ще бъдат изгонени инвеститори.
Според него това е сектор, който е прозрачен, защото повечето от дружествата оперират на фондовата борса. Той заподозря, че има криминална цел за намаляване на цената на дружествата, особено на най-голямото, за сметка на един конкретен инвеститор, който не посочи поименно.
"След КТБ това ще е най-голямата кражба, ако тези промени минат през парламента. Ако позволим здравата глава да понесе тегобите на болната, ще се зарази цялата система", посочи Караджов и добави, че е необходим един широк експертен дебат, да се чуят всички гледни точки, за да може политиците да вземат окончателно решение.
Депутътът Мартин Димитров предложи Владислав Горанов да не внася промените, особено при положение че не са готови стрес тестовете на пенсионните дружества, а не са известни резултатите от предходните промени на министъра от декември 2014 г.
"Най-големият проблем е, че това е национализация. Не е национализация само ако ви вземат колата, промените на Горанов са ограничение да се разпореждате със своите пари", смята депутатът и добави, че става дума за квазинационализация - "чиновникът да реши вместо мен, вместо нас". По думите му това е частно-правен договор и трябва да си остане такъв. "Тези пари трябва да могат да се наследяват, а не ако човек почине, да отиват в общ фонд в държавата. Това е напълно противоположно на лично осигуряване в персонална партида."
03.05.2016
Share

Политика за защита на личните данни
© 2000 - 2024 BulFoto | Дизайн от Creato.biz | Хостинг и домейни от Cbox.biz