Интернет фотографска агенция BG | EN   
Начало Събития Личности Рубрики Видео Регистрация Търсене Kонтакти GDPR
Събития

Граждани на Стара Загора протестират срещу застрояването на парк Бедечка
Граждани на Стара Загора излезнаха на протест срещу застрояването на парк Бедечка в града снощи. Организаторите на протеста настояват за реални усилия за максимално запазване на съществуващата сега зелена площ.  Гражданите призовават още и за пълна ревизия на казуса през годините, който доведе до план за застрояване на парк "Бедечка", както и за по-голяма прозрачност и за мораториум върху строителството, докато текат проверките. Защитниците на Бедечка очакват от общинарите да намерят за собствениците на терени в зоната друго решение, което да не ощети нито собствениците, нито старозагорци. Протестиращите поставят под сериозно съмнение цитираните от общината суми за запазване на зелената площ.

На територията на парка живеят над 150 вида животни, включително защитени видове, и над 50 вида растения, които са де факто и "единият бял дроб на града". Само старите дървета, които са документирани, са 1 500. Според подробния устройствен план, след застрояването единствената в града река с уникална екосистема, която се намира в парка, ще остане трудно достъпен "заден двор", пише в становище на "Зелени Балкани". Същото явно ще е положението на над 600-годишния чинар, който е един от символите на града и се намира в парка.

Това е първото събитие от Националната кампания заопазване на градските паркове, която беше създадена преди седмица и така обедини усилията на защитници на градски зелени площи от Варна, София, Пловдив, Стара Загора, Бургас, Русе, Ямбол, Велико Търново и Плевен, заедно с представители на коалицията "За да остане природа в България". Те са изготвили предложения за промени в Закона за устройство на територията, свързани с повече прозрачност, възможности за обжалване и защита на зелени територии и започват консултаци с политическите партии, които да внесат проекта.


19.03.2016
Share

Политика за защита на личните данни
© 2000 - 2024 BulFoto | Дизайн от Creato.biz | Хостинг и домейни от Cbox.biz