Интернет фотографска агенция BG | EN   
Начало Събития Личности Рубрики Видео Регистрация Търсене Kонтакти GDPR
Събития

Именик хвана кръста в Благоевград
Именик бе тазгодишният късметлия, който хвана богоявленския кръст в Благоевград.

21-годишният Йордан Богоев от квартал "Струмско" се пребори с десетки млади мъже и измъкна светинята от пълноводната Благоевградска Бистрица.

Веднага след това всички смелчаци се хванаха на "мъжко хоро" и запяха песента за Райна Княгиня. Така за втора година в Благоевград бе спазена стародавната традиция.

Младежът участва в ритуала за първи път. "Не съм и подозирал, че късметът ще се усмихне точно на мен. Чувството е невероятно. Честит Йордановден, пожелавам здраве на всички благоевградчани", сподели студентът по информатика в ЮЗУ "Неофит Рилски".

Литийното шествие от църквата "Въведение Богородично" до моста бе предвождано от архимандрит Епифаний - игумен на Роженския манастир. Заедно с местни свещеници той отслужи литургия край реката, след което хвърли кръста.

Сред първите, целунали богоявленския кръст за здраве и късмет, бяха кметът Атанас Камбитов, председателят на Общинския съвет Радослав Тасков, народният представител Даниела Савеклиева и областният управител Бисер Михайлов.

По-късно на площад "Македония" бе отслужен водосвет на бойното знаме на Военно формирование 26 400, а след това благоевградчани сведоха глави пред паметника на големия български революционер Христо Ботев по случай 168 години от рождението му.​
06.01.2016
Share

Политика за защита на личните данни
© 2000 - 2024 BulFoto | Дизайн от Creato.biz | Хостинг и домейни от Cbox.biz