Интернет фотографска агенция BG | EN   
Начало Събития Личности Рубрики Видео Регистрация Търсене Kонтакти GDPR
Събития

Очакват 350 хиляди на събора в Рожен (Нови снимки)
След 8-годишно прекъсване, съборът на връх Рожен се организира под нова форма. Освен самобитни фолклорни изпълнения на самодейци от цялата страна, тази година фестивалът ще се допълни с изложения, музейни експозиции, борби, атракции, шоу и кулинарни демонстрации. 

За новия формат - Събор на народното творчество и животновъдство "Рожен", от 17 до 19 юли, местата в хотелите и къщите в целия регион свършиха още през пролетта. Стотици самодейци 3 дни ще пеят, свирят и показват традиции и обичаи от своя регион на четири сцени.

За родопчани "Рожен" е много повече от събитие с бизнес и рекламно измерение. Рожен и съборът на поляните там е символ на изстрадана и съкровена родова история. Точно през ливадите на върха до 1912 г. минавала границата между България и Османската империя. Под него били трите изкуствено отцепени тогава села - Проглед от българската страна, Момчиловци и Соколовци, от турската. На Роженските поляни преди 117 г. за пръв път се срещат разделени от браздата цели родове и семейства.

Първият събор е организиран през 1898 г. по идея на свещеника в Соколовци отец Ангел Инджов, който призовава енориаршите в Деня на Св. Пантелеймон - 27 юли, да почетат всички светии на роженските параклиси.

В цифри, събитието тази година ще изглежда така - палатков лагер, разпънат на 40 дка площ, над 350 000 гости за трите дни на събора, 40-хилядно хоро на поляните, 7 565 участници във фолклорния конкурс.
16.07.2015
Share

Политика за защита на личните данни
© 2000 - 2024 BulFoto | Дизайн от Creato.biz | Хостинг и домейни от Cbox.biz