Интернет фотографска агенция BG | EN   
Начало Събития Личности Рубрики Видео Регистрация Търсене Kонтакти GDPR
Събития

Граждани алармират - има съмнения, че строителите на археологическия обект на Яйлата директно унищожават културно наследство
Групата "Гражданска инициатива за опазване на културно-историческото наследство" алармира медиите вчера за случай на директно унищожаване на антична керамика на археологическия обект в местността Яйлата на северното Черноморие.   Реставрацията на обекта, която може да се определи по-скоро като груб строеж, се извършва по проект на Оперативна програма Регионално развитие "Яйлата - античната врата на Добруджа". Авторът на проекта за реставрация архитект Румяна Пройкова се е отказала от него, заради неспазване на първоначално заложените неща, но въпреки това, строителните работи вървят с пълна сила. До получаването на становище от Историческия музей в Каварна, публикуваме снимка, която илюстрира точно процеса на трошенето на керамиката и текста на писмото на ГИОКИН, изпратено от Владимир Руменов:



"Реставрация и “реставрация”

Палет (на английски pallet) е платформа, подлагана за пакетиране на средно тежък товар. Стандартният „европалет” е с размери 1200 Х 800 Х 144 мм.

Кратер (от старогръцки) е голям сферичен глинен съд с широко устие, вкопан в земята до отвора си, в който се съхраняват зърно, вода или вино.

Колко хубаво е, че „реставраторите” на късноантичната крепостна стена в Националния археологически резерват Яйлата, която се „реставрира” с европейски пари по Оперативна програма за регионално развитие по проекта „Яйлата, античната врата на Добруджа”, са положили европалет с по-дългата му страна (1200 мм) към късноантичния кратер. Така можем да използваме европалета за мащаб и грубо да изчислим размерите на кратера, чиито разбити фрагменти от устието могат да се видят в десния долен ъгъл на снимката, която ни изпратиха загрижени граждани. Бил е с диаметър приблизително 1.2 м.

Кратерът на снимката е разположен западно от крепостната стена, а малко по-вляво от него има още два също така вкопани в земята и, съдейки от снимката, върху тях в момента би трябвало да има поне по още един европалет. Ще рече и техните устия са изпотрошени.

И трите кратера бяха установени археологически още при началното проучване на крепостта през осемдесетте години на двадесети век и устията им просъществуваха, без да бъдат разтрошени, криво-ляво до наши дни, макар ръководството на археологическия музей в Каварна да не полагаше особени грижи за поддържането им или за тяхната консервация.

А ето какво се случи с древните съдове, преживели седемнадесет столетия, когато каварненското общинско ръководство се захвана да „реставрира” крепостта, която са обслужвали."
12.08.2014
Share
КАМЕН БРЯГ - Яйлата - Унищожаване на културно наследство
12.08.2014
тегло: 711 KB
размери: 1536X2048 px
автор: БУЛФОТО - външни кореспонденти
Снимката, направена от Асен Табаков, показва палета със строителни материали, нахвърляни в близост до строшена в нашето съвремие антична керамика.

Политика за защита на личните данни
© 2000 - 2024 BulFoto | Дизайн от Creato.biz | Хостинг и домейни от Cbox.biz