Интернет фотографска агенция BG | EN   
Начало Събития Личности Рубрики Видео Регистрация Търсене Kонтакти GDPR
Събития

С жива верига около джамията пазят българщината в Дупница
Стотици дупничани се стекоха днес в 11.30 часа пред Тюрмето в Дупница. Импровизираното бдение е по повод знаковото дело, което започна по същото време в Софийски апелативен съд за искането на Мюсюлманското вероизповедание да сложи ръка върху стотици имоти в цялата страна. 

Една от сградите е и дупнишката джамия, която е паметник на културата. Директорът на историческия музей в града Анелия Геренска разказа историята на сградата, която е била зандан с директор Яне Сандански и е построена върху християнската църква "Св. Георги".

Тюрмето бе закичено с национални трибагреници, с което символично бе показано, че това е българска сграда. С жива верига, ръка за ръка, цялата джамия бе обхваната от жители на града.

Идеята бе на кмета инж. Методи Чимев, който повтори отново заканата си: "Докато аз съм кмет, мюзеин в Дупница няма да пее. Уважавам всички, които изповядват различните религии, но ние държим на българското". Граждани от 5 до 85 години, общински съветници, дейци и учители бяха дошли, за да изкажат своята позиция по случващото се и призоваха цяла България там, където се водят такива дела, да излязат и да подкрепят символично българщината.
13.06.2014
Share

Политика за защита на личните данни
© 2000 - 2024 BulFoto | Дизайн от Creato.biz | Хостинг и домейни от Cbox.biz