Интернет фотографска агенция BG | EN   
Начало Събития Личности Рубрики Видео Регистрация Търсене Kонтакти GDPR
Събития

Shell България представи официално отборите и автомобилите на трите български финалисти в Shell Eco-marathon Европа 2014
За седма поредна година Shell България приветства на официална церемония талантливи български ученици и студенти по повод участието им в международното състезание по енергийна ефективност Shell Eco-marathon Европа 2014.  Отборите на Технически университет – Варна, Русенски университет „Ангел Кънчев“ и Професионалната гимназия по селско, горско стопанство и туризъм „Н. Й. Вапцаров“ – град Чепеларе представиха своите енергийно ефективни автомобили на специално събитие за медиите преди тяхното отпътуване за финалите на градската писта в Ротердам, Холандия.

„Shell Eco-marathon Европа е вдъхновяващ пример за това как с общите усилия на бизнеса, образованието и държавните институции могат да се намерят решения на съвременните енергийни и екологични предизвикателства. Убедена съм, че нашите представители ще демонстрират по достоен начин конкурентните си инженерни виждания за устойчиви решения в областта на енергийната ефективност. Пожелавам им успех и отлично представяне“, каза Камелия Славейкова, изпълнителен директор на Shell България.

Дебютантите от Русенски университет „Ангел Кънчев“ ще се състезават с автомобил, задвижван от електрическа батерия във футуристичната категория „Прототипи“. Купето е проектирано с аеродинамична форма, а рамата е максимално олекотена, за да се намали по този начин разходът на енергия и да се повиши енергийната ефективност. С така заложените характеристики студентите от Русе очакват да изминат 150 км с 1 кВтч енергия. Първи пилот в техния отбор е 21-годишната Сюзан Мехмедова, която въпреки крехката си възраст има дух на победител и увереност зад волана.

Най-младите участници в Shell Eco-marathon Европа 2014 – учениците от Професионалната гимназия „Н. Й. Вапцаров” - град Чепеларе, са силно амбицирани да подобрят представянето си от миналата година. Сега превозното средство притежава ново купе и нова, по-лека рама за подобрена аеродинамика и по-ниска консумация на енергия. Учениците също разработиха по-добра комуникационна система между отбора и пилота, който вече е по-опитен и уверен във възможностите си. Капитанът на ученическия отбор на град Чепеларе тази година – Тодор Лазаров, предвижда автомобилът на име Storm да измине 300 км с 1 кВтч енергия или почти два пъти по-дълго разстояние спрямо миналата година. Отборът на Професионалната гимназия от Чепеларе ще влезе в пряка конкуренция на финалите в Ротердам с дебютантите от Русенски университет „Ангел Кънчев“, тъй като и двата екипа се състезават в категория „Прототипи“ с източник на енергия - електрическа батерия. На фона на това, изцяло в духа на Shell Eco-marathon, те работиха съвместно и обменяха идеи и опит в процеса на конструиране на своите автомобили.

Опитният екип на ТУ – Варна също представи своя автомобил, с който ще участва на финалите на Shell Eco-marathon Европа за шести пореден път. Тази година те правят голяма крачка напред в категорията „Градски тип", с превозно средство, изцяло захранвано с енергия от електрическата мрежа. Автомобилът притежава нова измервателна система, която дава информация в реално време на пилота за състоянието и ситуацията на пистата. На базата на тези данни водачът на електромобила може да анализира прилаганата от него стратегия за пилотиране и да направи необходимите подобрения. Към измервателната система студентите от Технически университет – Варна собственоръчно разработват и мобилно приложение за Android таблет или смартфон, което дава достъп на останалите участници в отбора до информация в графичен вид за управлението на автомобила. Така те също могат да анализират силните и слаби страни на стратегията на водача и да препоръчват промени в случай на необходимост. Подобрените характеристики дават основание за смели очаквания на студентите за тяхното представяне на финалите – около 230 км с 1 кВтч енергия.
08.05.2014
Share
София - Български финалисти в Shell Eco-marathon Европа 2014
08.05.2014
тегло: 1116 KB
размери: 1993X3000 px
автор: Миро Златев
Българските отбори в Shell Eco-marathon Европа 2014
София - Български финалисти в Shell Eco-marathon Европа 2014
08.05.2014
тегло: 1000 KB
размери: 2145X3000 px
автор: Миро Златев
Автомобилът на отбора на Професионалната гимназия от Чепеларе с изцяло нов дизайн
София - Български финалисти в Shell Eco-marathon Европа 2014
08.05.2014
тегло: 836 KB
размери: 1993X3000 px
автор: Миро Златев
Автомобилите на отборите на Русенски университет „Ангел Кънчев“ и Технически университет–Варна

Политика за защита на личните данни
© 2000 - 2024 BulFoto | Дизайн от Creato.biz | Хостинг и домейни от Cbox.biz