Интернет фотографска агенция BG | EN   
Начало Събития Личности Рубрики Видео Регистрация Търсене Kонтакти GDPR
Събития

Спорен проект за реставрация е на път да нанесе тежки щети на резерват Яйлата
Публикация в социалните мрежи повдигна общественото внимание върху един проблем, който е "на мушката" на специалистите през последните месеци.   В блога на Димитър Събев се появиха снимки на явно грозен и разрушаващ опит за реставрация на ранновизантийската крепост и скална църква в Яйлата на Камен бряг. Ето пълния текст на публикацията и снимките:



"Една снимка струва повече от хиляда думи. Датата е 26.04. “Ремонтират” ранновизантийската крепост на Яйлата. Тази местност, разположена на север от нос Калиакра, по принцип е Национален археологически резерват, освен това като изключително ценно местообитание попада под строг режим на екологична защита.



От няколко години община Каварна натиска за проект по оперативна програма “Регионално развитие”, който да превърне Яйлата в „модерна туристическа атракция”. По него през миналата година са разплатени 745 хил. лв., целият проект е на стойност 2.2 млн. лв. Стените ще се надградят до 6 м. височина, за да се впечатлят прииждащите туристи. Какво толкова, че новите камъни са различни на цвят и покрай „реставрацията” се мачка уникалната растителност.



На това начинание на кмета на община Каварна Цонко Цонев не е правена ОВОС, нито пък са спазени законовите изисквания за разкопки преди „експонирането” (и това – в археологически резерват). Общият вид на бъдещата Яйла се пази в тайна от обществеността. С железните колони на втората снимка явно се прави опит за укрепване на скалната църква на Св. Константин и Елена под платото, на първата тераса. Безкрайно нескопосан.



През последните години туристическият интерес към Яйлата значително нарастна. Но това място не е за „атракция”. Тук хората хилядолетия наред са идвали да се зареждат, да се молят. Човешкото присъствие на Яйлата трябва да е внимателно дозирано. Виждаме пораженията, но все още има какво да се спре."
29.04.2014
Share
КАМЕН БРЯГ - Яйлата - Унищожаване на културно наследство
29.04.2014
тегло: 969 KB
размери: 1728X2304 px
автор: БУЛФОТО - външни кореспонденти
КАМЕН БРЯГ - Яйлата - Унищожаване на културно наследство
29.04.2014
тегло: 982 KB
размери: 2250X3000 px
автор: БУЛФОТО - външни кореспонденти
КАМЕН БРЯГ - Яйлата - Унищожаване на културно наследство
29.04.2014
тегло: 942 KB
размери: 2250X3000 px
автор: БУЛФОТО - външни кореспонденти

Политика за защита на личните данни
© 2000 - 2024 BulFoto | Дизайн от Creato.biz | Хостинг и домейни от Cbox.biz