Интернет фотографска агенция BG | EN   
Начало Събития Личности Рубрики Видео Регистрация Търсене Kонтакти GDPR
Събития

Връчиха титлата Доктор хонорис кауза на Софийския университет на акад. Виктор Матвеев
На официална церемония днес в Аулата на СУ „Св. Климент Охридски“ връчиха титлата Доктор хонорис кауза на Софийския университет на акад. Виктор Матвеев, директор на Обединения институт за ядрени изследвания – (ОИЯИ) Дубна.
Виктор Матвеев е виден руски учен, работещ в областта на физиката на елементарните частици. Научните му интереси са свързани с изследвания в областта на теоретичната и математичната физика, развитие на методите на квантовата теория на полето и разработването на релативистки кварков модел на адроните, изследване на динамичните симетрии във физиката на високите енергии и откриване на техните следствия, проявяващи се във взаимодействията на елементарните частици. Той има изключително съществени приноси в изследванията, свързани с въвеждането на квантовото число цвят.
Виктор Матвеев има 20-годишно тясно сътрудничество с групата по физика на елементарните частици на Физическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. В рамките на колаборацията RDMS в CMS беше съвместно разработен дизайнът на адронния калориметър на детектора CMS, създадени и изследвани негови прототипи на ускорителя SPS в Церн, беше изграден и въведен в експлоатация самият калориметър.
Акад. Матвеев има над 100 съвместни публикации с учени от Софийския университет.
11.04.2014
Share

Политика за защита на личните данни
© 2000 - 2024 BulFoto | Дизайн от Creato.biz | Хостинг и домейни от Cbox.biz