Интернет фотографска агенция BG | EN   
Начало Събития Личности Рубрики Видео Регистрация Търсене Kонтакти GDPR
Събития

Приключи третият сезон археологически разкопки в местността Татар маша
Приключи третият сезон разкопки, които екип, с ръководител Даниела Агре прави местността Татар маша край село Княжево, Тополовградско. При проучването на голяма импозантна сграда, собственост на местен владетел, те изследваха най-голямото помещение в нея. Откритите артефакти показват, че тук най-вероятно са се подписвали договори, посрещали са важни гости, делегации, сключвали са търговски, делови и политически съглашения.
Археолозите вече имат доказателства за наличието на кула от източната страна. Нейните основи са с размери 6.20 на 6.20. За тях бе изненада откритието на дълбок и широк ров, непосредствено пред укрепителната стена. От западната страна на двореца са открити двойна укрепителна широка стена.
Най-късните монети, открити на обекта са на Антиох II, от средата на III век, а по-ранните са от третата четвърт на IV век. Пр. Хр.
Из археологическия обект е открито и голямо количество гръцка керамика, от рибни блюда, части от кантароси, съдчета за пиене на вино и много амфори с печати на производителя.
От изследванията досега става ясно, че само изключително богат човек може да си позволи изграждането на такава голяма, масивна сграда, строена по гръцки тертип.
Екипът на Даниела Агре догодина ще продължи работата си, като откритото досега ще бъде покрито с навес и охранявано.
29.07.2013
Share

Политика за защита на личните данни
© 2000 - 2019 BulFoto | Дизайн от Creato.biz | Хостинг и домейни от Cbox.biz