Интернет фотографска агенция BG | EN   
Начало Събития Личности Рубрики Видео Регистрация Търсене Kонтакти GDPR
Събития

НИМ получи копие на орела на кан Аспарух
Националният исторически музей получи дарение – орелът на кан Аспарух от археологическия комплекс „Вознесенка”, Запорожска област, Украйна. Дарението направи Иван Василиевич Плачков, българин от Бесарабия, министър на енергетиката в три украински правителства, бивш губернатор на Одеска област, а сега депутат в Киевския градски съвет. По негова молба и с негови средства в края на миналата година са направени за първи път 5 точни (1:1) копия на орела, едното от които придоби днес Националният исторически музей. Копието е дело на запорожкия скулптор Андрей Яремко и е придружено със сертификат, подписан от директора на Запорожкия краеведски музей Г. Шаповалов. Орелът, представен в момент на борба със змия, е от лят посребрен бронз и тежи точно колкото и оригинала – 1235 грама. Смята се, че птицата е част от върха на пленено в бой византийско знаме (щандарт). Стилистика подсказва източен произход, където орелът символизира небесното духовно и божествено начало, а змията ¬ - земното, материално и сатанинско начало. На гърдите на орела има монограм на кан Аспарух. На крилата му има надпис „докс”, за който специалистите твърдят, че е византийската титла на кан Аспарух. Най-загадъчен е третият надпис на орела, нанесен като щампа по опашката. Той е силно повреден и не може да бъде разчетен.

Археологическия комплекс „Вознесенка” е открит от украинския археолог В. А. Гринченко през 1930 година. Смята се, че там е погребан основателят на българската държава кан Аспарух. Сред откритите артефакти са златни и сребърни предмети, въоръжение, останки от кремация на загинали воини.

По време на Втората световна война колекцията на музея с експонатите от Вознесенка, е трябвало да бъде евакуирана в Уфа. На 10 октомври 1941 върху ешелона със старините пада немска бомба, която предизвиква пожар. Голяма част от колекцията е унищожена или открадната. Единственият останал достоверен предмет от експонатите от археологическия комплекс „Вознесенка” – сребърният орел, попада в Запорожкия краеведски музей.
04.01.2011
Share
София - Копие на орела на кан Аспарух
04.01.2011
тегло: 330 KB
размери: 1603X2000 px
автор: Прес-служба НИМ
Точно копие от посребрен бронз на орела на кан Аспарух
София - Копие на орела на кан Аспарух
04.01.2011
тегло: 314 KB
размери: 2000X1510 px
автор: Прес-служба НИМ
Точно копие от посребрен бронз на орела на кан Аспарух

Политика за защита на личните данни
© 2000 - 2024 BulFoto | Дизайн от Creato.biz | Хостинг и домейни от Cbox.biz